44
Следвайте ни

Да вкараш индустриален шик в историческа сграда

Трансформацията е след смела намеса от екипа на „Грийнпойнт Проджектс”

viber icon

Преустройството на историческа сграда в сърцето на Пловдив се превърна в истинско предизвикателство за архитектите от „Грийнпойнт Проджектс”. Двамата проектанти Петър Чордов и София Коджаманова-Чордова създават малко криейтив пространство в духа на индустриалния дизайн. Ето как.

Предмет на преустройството е част от етаж на историческа сграда в центъра на Пловдив. Построена е в духа на неокласиката в далечната 1914 г. по проект на италиански архитект. 

Фасадата е оформена с масивни тухлени стени с дебелина около 65-70 см, а конструкцията на междуетажните плочи е т. нар. пруски свод - техника на строителство от началото на миналия век. „Задачата ни беше да превърнем наличните площи в съвременно пространство за работа и срещи - нещо като адаптивен опционален офис за екип от софтуерни архитекти, които работят дистанционно.

За тях беше важно да се осигури място за брейнсторминг срещи, презентации, сътрудничество и обмен. Изчистената геометрия и простота на формите са водещ принцип за нас в дизайна.

В този проект фокусът на проектната концепция е подчинен на идентичността на сградата и уникалната сградна субстанция, която разкрихме под слоевете на множество ремонти и осъвременявания през годините", разказват от екипа. Наред с високите тавани и огромни прозорци, историческата сграда в центъра на Пловдив крие безценни съкровища - едно от тях е 100-годишното дюшеме от масив, запазено под слой циментова замазка.

Съхранени са още автентичните дървени врати и дебелите видими тухлени зидове. Тези елементи са реставрирани в автентичния им вид и превърнати в основна съставка на интериорния дизайн, като по този начин първоначалната идентичност на пространствата е вплетена в новата функция.

Интериорът е решен в индустриален стил - той е натурален, естествен, без излишни елементи и декорации. За постигане на акустичен комфорт по таваните са предвидени панели от дървесни влакна. Инсталациите са открити.

Автентичната тухлена стена е водещ визуален фокус в концепцията на всички обособени пространства. Доминиращ акцент в основната работна зона е графити изображението „Пловдив на бъдещето“. Останалите стени са бели, като една от тях е решена във вид на „бяла дъска“ за нахвърляне на идеи и презентации. Всички мебели са проектирани и изпълнени по индивидуален дизайн, като преобладаващи са материалите дърво масив и метал.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Мимето

Мимето

27.10.2021 | 16:15

Каква е тая заводска столова, ръцете да им изсъхнат!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?