Следвайте ни

Да си спомним къщата на архитект Чинков

Големият естет на градската среда и прочут разказвач на вицове сам проектирал красивата сграда в подножието на Стария град

Къщата с личното ателие на архитект Боян Чинков влизат в кадър от голямата изложба от Архитектурен форум Пловдив 2019. С нея в първия понеделник на всеки октомври се отбелязва Денят на архитектурата. Тази година изложбата на архитектите е посветена на 100-годишнината на БАУХАУС в Пловдив.

Арх. Чинков е типичен представител на това авангардно течение в архитектурата. А къщата му на ул. „Станислав Доспевски” № 8, в подножието на Стария град, е типичен образец на стила баухаус. В съседство се намира и домът на друг доайен в архитектурата - арх. Христо Пеев.

„Тази година се навършват 120 години (10 февруари 1899 г.) от рождението на моя баща и 40 години от смъртта му”, каза за „Марица” дъщеря му Ина Чинкова. Почти като виц звучи и случката, която тя разказа за своя прочут баща: когато го питали откъде е, арх. Чинков отговарял: аз съм от СССР, което означавало от село Славейно Смолянски район. Най-големият шегаджия сред архитектите е роден на 10 февруари 1899 г. в семейството на Никола и Шина Чинкови, като е петото от общо 6-те им деца. Завършва смесена гимназия в Гюмюрджина, а през 1921 г. заминава за Грац, Австрия, където следва архитектура. В Берлин през 1925 г. завършва и Висшето техническо училище. Развива частна архитектурна практика и е проектант на 13 сгради в Пловдив и 67 в различни селища, главно в Южна България - Асеновград, Смолян, Кърджали, Момчилград, на Пампорово. 

Навремето за него се застъпил самият Шарл дьо Гол. 18-ият президент на Франция лично настоял Чинков да бъде пуснат от затвора. Българинът бил осъден от комунистическата власт на 5 г. за разказване на политически вицове. Лежал зад решетките от 20 ноември 1963 г. до 10 септември 1964 г.

Даниела Арнаудова

Редактор-репортер екип „общество“

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?