Следвайте ни

Д-р Илиян Траянов: Избрах областната болница заради професионално обогатяване

Отслабването на женските консултации е тежък проблем в национален мащаб

viber icon
Дора ЦВЕТКОВА, "Пазарджишка Марица"

Д-р Илиян Траянов е новият шеф на АГ отделението към Областната болница в Пазарджик. Той е на 34 години, през които обаче е успял да направи богата кариера в лекарските и научните среди. Роден е през 1982 г. в Пловдив. През 2007 г. завършва медицина с отличен успех в МУ-Пловдив. Започва своята професионална кариера на 2 януари 2008 г. като лекар-ординатор в най-голямата за Южна България Клиника по акушерство и гинекология, към УМБАЛ "Св. Георги".

През 2012 г. печели конкурс и започва работа като асистент към Катедрата по акушерство и гинекология към МУ-Пловдив под ръководството на проф. д-р Б. Пехливанов, където преподава на студенти, стажант-лекари и специализанти. Научната му дейност се изразява в многобройни презентации в научни конференции както на национално ниво, така и такива с международно участие, както и десетки публикации в български и чуждестранни специализирани медицински издания. През 2016 г. пред научно жури д-р Траянов успешно защитава дисертационен труд на тема "Доплерова велосиметрия на лява и дясна маточна артерия като ранен скринингов тест за спонтанен аборт" и получава образователна степен доктор по медицина. Същата година става началник на Акушеро-гинекологично отделение към МБАЛ-Пазарджик.

- Д-р Траянов, вие сте млад човек и според биографията ви, сте от Пловдив. Как избрахте по-малък град като Пазарджик?

- Аз съм свързан с Пазарджик - това е градът на родителите ми. Тук съм учил до 7 клас, така че имам и емоционална обвързаност с града. През 2012 година започнах да давам дежурства по втори трудов договор към АГ отделението в Областната болница. Впоследствие се явих на конкурса тази година и станах началник на отделението.

Разкажете повече за професионалния си път до момента.

- През 2008-а започнах работа в Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ "Свети Георги", тя беше под ръководството на проф. д-р Милчев, тогавашния председател на Българското дружество по акушерство и гинекология. Това беше водещата клиника за цяла Южна България. Всички тежки и заплетени случаи, всички новости бяха при нас. Единствено там от целия регион имаше  4D, единствен беше и хистероскопът. Заслугата за това беше на професора, който беше в много добри отношения с "Майчин дом", въвеждаха се всички новости на световно ниво. Това ми даде шанс да натрупам добър медицински опит. По-късно се зачислих и на специализация, защото имаше определени бройки, а и нулеви години. Паралелно и работех, а отделно през 2012-а спечелих конкурс и за преподавател в Медицинския университет в Пловдив и преподавах на студенти около 5 години.

Като млад човек не съжалявате ли, че сте оставили всичко това? Не смятате ли, че като по-големи градове дават повече възможности?

- Така е, по принцип младите хора се стремят повече към високо специализираните дейности, тясна специализация и най-вече търсят финансовия резултат. Аз имах предложения и от частни клиники в Пловдив, и в София можех да отида, където да получавам доста по-висока заплата. Но това за мен е деквалификация. Човек понякога трябва да направи някакъв компромис - или с парите, или с реалната медицина. Според мен реална медицина може да се работи именно в областните болници. В тях има много голяма патология, има спешност, има други звена. Не може да работиш сам. Трябват анестезиолози, неонатолози и т. н. От частните болници всички трудни и клинично неизяснени пациенти се насочват към областните и държавните. По този начин човек губи от чара на медицината. Животът е пред мен и засега това е моята философия. Избрах професионалното обогатяване. И научната работа е много приятна, и плановото обслужване на пациенти - също. Но жертвата е за сметка на личното удовлетворение.

В АГ отделението се въвеждат някои по-специализирани прегледи. Кажете нещо повече за тях.

- Да, вече правим 4D ехографски прегледи, доплер ехография. Както и хистероскопия. Това е много голямо предимство, защото дава възможност да се изясни патология, която с класическите методи не може да се обхване в дълбочина, да се определи точната диагноза, а оттам да се избегне неправилна терапия. Това води до порочен кръг. Когато дойде пациентка с неправилни кръвотечения, правим някакво абразио, но не знаем дали и полип, дали е хиперплазия, след месеци жената пак се връща, пак започват кръвоизливи. Накрая обикновено се стига до хистеректомии, които са излишни и може да се предотвратят благодарение именно на тази нова ендоскопска технология. Това е оптичен уред, който се въвежда директно в маточната кухина и се оглеждат причините за проблема - при стерилитет, при бременност, при сраствания. Новата апаратура се ползва вече от месец и нещо.

Има ли и други специалисти, обучени да работят с тях?

- Има млади колеги, които се обучават. Идеята на ръководството е да се създаде школа. Имаме трима млади специализанти - д-р Панайотов, д-р Китов, д-р Близнакова. Те четат много, проявяват интерес към възможности за развитие и също се впечатляват от реалната медицина. Тя наистина е по-тежка, но както казах, дава незаменим опит. Много добре се справят. Овладяват и спешните ситуации, и поведение - това много ме радва. Подхождат с желание към задълженията си.

Предполагам, че към 4D ехографията има най-голям интерес от пациентки.

- Това е съвременна апаратура, каквато колегите по цял свят отдавна ползват. Ние се стремим да се доближим до световната практика. Между 11 и 14 седмица е редно да се прави скрининг. Той не може да постави диагноза за хромозомни аномалии, но откриването на маркери за Даун и други синдроми може да покаже необходимостта от други изследвания - амниоцентеза или нови тестове, които са доста скъпи и не се правят на всяка жена. Точно в това е смисълът на скрининга - да се отсеят тези, при които се налага това. По същия начин между 19 и 21 седмица се прави пълен оглед на органите на плода. Ако има съмнения за проблем, може да се извърши проследяване. Доплеровата ехография пък дава информация за кръвоснабдяването между плацентата и плода и между матката и плацентата. Много по-рано може да се открият проблеми, каквито с класическите методи откриваме по-късно, а тогава и възможността за реакция е по-малка. Апаратурата е особено полезна за пациентки с прееклампсия, хронична хипертония, захарен диабет, RH конфликт. Такива бременни не може да бъдат следени от кое да е здравно заведение, а само в държавни болници. В тях има възможност за квалифицирана помощ, тъй като заболяванията трябва да се следят от съответните специалисти. Това може да се окаже решаващо и за майката, и за плода. Знаете, че една бременност натоварва и бебето, и майчиния организъм.

Прави ми впечатление обаче, че от региона идват много пациентки, на които този скрининг не се предлага. А това са съвременните тенденции. За да имаме повече здрави бебета, важно е да се прави добро проследяване. Тежък проблем в национален мащаб е отслабването на женските консултации.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?