Следвайте ни

Цветът на 2021-ва: Сиво и жълто - брак между оптимизъм и сила

viber icon

След като преживяхме 2020-а, вероятно най-лошата година напоследък - на глобална пандемия, болести, икономически стрес и социални сътресения, е време за нещо ново. Светът има нужда от доза оптимизъм и малко светлина в тунела. Дизайнерите ни ги дават.  И тази година Pantone обяви своите цветове за 2021-ва - това ще е годината на Ultimate Grey и Illuminating, нюанси, избрани поради тяхната топлина и надеждност. Повече от 20 години „Цветът на годината“ на Pantone оказва влияние върху разработването на продукти и решенията за закупуване в множество индустрии, включително модата, обзавеждането на дома и индустриалния дизайн, както и върху опаковките на продуктите и графичния дизайн. 

2021 година получи не един, а два цвята

- това е решението на американския институт за цвета „Пантон“ (Pantone), който определя главния цвят за всяка година от 2000-а насам. Съвършено сиво (PANTONE 17-5104 Ultimate Gray) и озаряващо жълто (PANTONE 13-0647 Illuminating) са цветовете на 2021 година.

От „Пантон“ описват комбинацията като „цветен брак, който носи послание за сила и надежда - нещо трайно и едновременно с това повдигащо духа“.

Изборът на два цвята на годината се случва за втори път в историята на "Пантон".  Първият път беше през 2016 година, когато като символ на променящите се социални норми между половете бяха избрани розов кварц (Rose Quartz) и светлосиньо (Serenity).

Спокойствието среща слънчевите лъчи 

"Озаряващото жълто" е светъл и весел нюанс, искрящ от жизненост; топъл и пропит от силата на слънцето. Това е цветът на слънчевите лъчи, топлината,  радостта и надеждата", аргументират избора си от "Пантон".

"Сивото пък е цвят на спокойствието и здравата основа. Дава усещането за здрава основа. Той прилича на цвета на камъчетата на плажа и природните елементи, чийто изветрял външен вид подчертава способността за издръжливост във времето. Спокойствие и устойчивост - това е сивото", допълват от института.

Малко психология - комбинацията ни дава надежда

Комбинацията от сиво и жълто е амбициозна и ни дава надежда. Трябва да усетим, че всичко ще стане по-ярко - това е от съществено значение за човешкия дух. Докато хората търсят начини да се укрепят с енергия, яснота и надежда за преодоляване на продължаващата несигурност, енергичните и смели нюанси задоволяват стремежа ни към жизненост.

„Сега имаме нужда от „съюза“ на тези позитивни цветове, които носят хубаво послание, сила и надежда. И двата цвята имат значим емоционален аспект. Сивото е по-обрано, но ни носи усещане за стабилност, основа. Жълтото се свързва с подкрепата, с топлината на слънчевите лъчи, с една дума - надеждата“, обясни изпълнителният директор на Pantone Лиатрис Айсман.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай