Следвайте ни

COVID-19 няма да спре строителството в Пловдив

Общуването с институциите е по-опасно от работата на обекта

viber icon

Въпреки заплахата от COVID-19 строителните площадки под тепетата продължиха да работят ​- отначало под пълна пара, после - в забавено темпо. На места работата замря, а на други си виждат по 2-3 работници. Строителите обаче масово са екипирани с обичайното си работно облекло, видя репортер на „Марица”. Без предпазните маски или ръкавици, които все по-често се виждат по улиците на Пловдив. 

Задължително ли е защитното облекло в бранша днес?

И как се обезопасява строителната площадка в условия на епидемии?

"В Наредбата за здравословни и безопасни условия на труд няма специални изисквания за подобни извънредни ситуации. Така че спазваме правилата, имаме си класически средства за защита. Не можеш да контролираш нещо, което не е нормирано в закона”, обясни инж. Марин Младенов от надзорната фирма „Кима консулт”. Според експерта строежите не създават условия за контакти, при които може да се обмени вирусът. „Притесненията ни идват по-скоро от работата с институциите, където обикновено влизат много хора. В един фронт офис на община ходят по 100-200 души - за одобрение на книжа и получаване на документи.

Пожарна, EVN, във ВиК, навсякъде има обмен на документи и това става ръчно”, допълни инж. Младенов.  

 „Не виждам смисъла от предпазни маски, защото строителите нямат контакти с външни хора. По строежите обикновено не се събират много работници, поне не на едно и също място. Работи се на минимум 1.5 метра разстояние, обикновено хората са навън ​- хигиената се спазва, както и преди. Така че няма причина да спре работата по строителните обекти в момента, допълни инж. Николай Николов от „Стрикт” - надзорна фирма.  Що се отнася до работата в офисите, строителите спазват пълна дисциплина. „Избягваме срещите, обменяме си информация само по e-mail - това е единственото спасение в случая”, допълни инж. Младенов.  

Освен частните строежи, строителите остават активни и в обществения сектор. На големите инфраструктурни обекти в държавата работата също не спира, „В момента се връщам от междусистемния електропровод 400 kV „Марица Изток -Неа Санта“, каза за „Марица” инж. Николай Николов.

Това е проект на Електроенергийния системен оператор, който привлече 58 милиона лева европейско съфинансиране. На българска територия трасето на електропровода преминава през общините Симеоновград, Хасково, Кърджали, Момчилград и Кирково. Електропроводът ще подсили мрежа 400 kV в региона, значително ще повиши възможността за обмен на електроенергия между двете държави и ще подпомогне реализацията на произведената електроенергия от възобновяеми източници на територията на Североизточна Гърция и Южна България.

 

Как ще издават дистанционно Акт 16?

Проблемът за строителите в момента идва много повече от това, че държавните приемателни комисии ще работят "дистанционно". Има заповед от институциите експертите да не се събират на едно място. За нас това е сериозен проблем, защото означава, че не можем да си завършим обектите.

В момента приключва работата по много розоварни в региона на Пловдив, т.е. обектите чакат заветния Акт 16. „Преработвателите на розово масло бързат, защото чакат да сключат договори с производителите. Както знаете, розоберът започва през май, така че с тези незавършени строежи хората са поставени в патова ситуация”, каза Николов.  

Розоварни има в района на Хисаря и Карлово, където масово отглеждат тази култура. Районът влиза в т. нар. Розова долина (Карловската и Казанлъшката долина), където се произвеждат над 80% от розовото масло в страната, както и отделни райони на юг от Средна гора, около Хисаря, Стрелча, Стара и Нова Загора. 

 

Снимки: Наташа Манева, Атанас Кънев

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Барман бях

25.03.2020 | 14:49

Поздравления! Така се прави, нека работят и хранят работниците. Нека се облекчат тези документи. Така и ние, които стояхме като барман и ни лъжеха, че ни плащат сега си намерихме работа в строителството. Има работодатели, които не реват като хотелиерите

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?