Следвайте ни

COVID-19 ни научи: Търси се умен и безопасен дом, удобен за хоум офис

Пандемията пренареди приоритетите ни, ето как ще изглежда в бъдеще пазарът на имоти

viber icon

Пазарът на имоти в Пловдив изпрати една динамична и изключително предизвикателна година. Без съмнение 2020-а беше точно такава. Напрежението, породено от сътресението COVID-19, все още се усеща, но въпреки него брокерите са оптимисти за развитието на индустрията на недвижими имоти.

Времената на големи промени обикновено предоставят нови възможности. Такива се очертават и при недвижимите имоти. Кои са новите тенденции в жилищния сегмент, породени от кризата около COVID-19? Ето как изглеждат те през погледа на Анна Димитрова, управител на една от водещите агенции за недвижими имоти в Пловдив - „Омега-А“.

Исторически ниски нива на ипотечните кредити

Пазарът на жилища в Пловдив остава активен и спокоен. До момента не станахме свидетели на срив в търсенето, какъвто имаше в началото на пандемията през м. април 2020 г. Въпреки това промените предстоят - някои тенденции ще се ускорят, други ще се трансформират напълно или просто ще отпаднат, а трети ще породят изцяло нови области за развитие.

Имотният пазар в Пловдив остана стабилен и без съществени изменения в цените. Той беше силно подкрепен от поведението на банките, които не спряха кредитирането, а дори напротив ​- отбелязан е ръст в обема новоотпуснати жилищни кредити с близо 11% за първите 10 месеца на 2020 г. спрямо тези на 2019 г. Същевременно лихвените проценти по ипотечните кредити продължиха да падат и достигнаха исторически най-ниските си нива - под 3%.

Купувачите пренаредиха приоритетите си

Коронавирусът провокира купувачите да преоценят ситуацията. Тръгвайки към сделка, те се научиха да преразглеждат параметрите и местоположението на имотите, които искат да придобият. Днес, инвестирайки парите си в ново жилище, те имат интерес към повече площ и повече открито пространство (при апартаментите терасите повишават стойността на имота).

В същото време новото строителство не спря и обектите продължиха да напредват. Това даде нужното доверие и увереност на купувачите и ги стимулира да продължат да залагат предимно на ново строителство в търсенето на дом. От друга страна, технологиите и тяхното развитие бързо се превърнаха в съюзник на професионалистите в сферата на недвижимите имоти.

След първоначалното нарастване безработицата се успокои и намаля до 4.9% средно за страната през третото тримесечие. Всички тези фактори доведоха до спокойствие и баланс на имотния пазар и му позволиха да се развие без сътресения. Това даде и по-голяма сигурност на купувачите.

Така постепенно се утвърди усещането за дома, като ценно и безопасно място за почивка, работа, учене и общуване.

HOME office - едно ново пространство в дома

Работата от къщи даде тласък за оформянето на домашен офис. Убедена съм, че повечето инвеститори  ще търсят начини да отговорят на желанието на купувачите за организиране на работно пространство в дома. Добре проектираните имоти трябва да бъдат достатъчно гъвкави, за да могат да отговорят на различните изисквания на потребителя. Едно от решенията при готови апартаменти е преконфигуриране на част от пространството, което в момента е килер, склад, коридор. Или добавяне на нови площи, организирани за работа в близост до основното жилище - тавани, сутеренни помещения и др. Почти всяка разновидност на домашен офис ще добави стойност на имота. Последиците от пандемията продължават и много служители не са склонни да се върнат в офисите. Очакванията са работата от къщи да продължи и в бъдеще.

На дневен ред е мисия „Умен дом“

COVID-19 вдъхнови дизайнерите и те все по-често търсят варианти за „умен дом”.  Първо, превръщайки жилището си в интелигентен, свързан дом всеки клиент има възможност да се наслади на едно по-безопасно, по-енергийно ефективно и по-забавно място за живеене.

Не е за подценяване и друг мотив - здравето на човека. Здравето и благосъстоянието ще се превърнат във важен фактор във всички сектори на недвижимите имоти - с приоритет са хотелите, офис сградите и ресторантите. Очакваме усъвършенствуване и интегриране на новите технологии и услуги чрез сензори, безконтактно влизане, сензор  на осветление, безконтактни контроли на мивките и т.н.

Къща на село - тоталният хит

Пазарът на еднофамилни къщи процъфтява и в това няма нищо случайно. Наложените ограничителни мерки провокираха хората да потърсят алтернатива извън големия град. Селата в Родопската яка остават сред най-предпочитаната възможност за бягство от Пловдив.

Пандемията подхрани желанието на хората да се преместят в райони с по-ниска плътност на застрояване, с възможност за повече пространство и зелени площи. Очакванията ми са, че в тези зони ще наблюдаваме ново развитие, породено от демографските данни и промяната в модела на живот.

Офис сегментът в режим „пауза“

Най-големи промени и загуби претърпя пазарът на офис имоти и отчасти големите търговски площи. Търсенето на помещения под наем е в режим „пауза”. Промяна има и в търговията на дребно поради бързото развитие на  онлайн магазините. Това доведе до една нова тенденция за намаляване на наемните нива в търговските центрове, което дава възможност за прелокация на някои брандове на по-добри позиции. Тези сектори се сблъскват с непрекъснат натиск и несигурност, породени от здравната криза. Необходими са неизбежни промени, за да се оцелее в тази среда. Ключова е гъвкавостта при преразглеждане и промяна на структурата на сделките. Очакванията са ефективният наем при офис площите да спадне. Наложително е да се осмисли стойността на спящите сгради и да се търси решение за тях.

В някои доклади се прокрадва и една екзотична тенденция за офис площите - да се адаптират и преструктурират в жилищни имоти, но аз съм консервативна като мислене в тази посока и считам, че това все още не е тема на фокус.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

23.01.2021 | 09:42

хоум офис - EZIK SVESHTEN NA MOITE PRADEDI ! 545 GODINI NE MOJAHME TURTSI DA STANEM ,45 GODINI RUSNATSI,NO SEGA SME NA PAT DA STANEM ANGLICHANI BEZ DORI DA ZNAEM,DA CHETEM I RAZBIRAME KAKVO PISHEM,ZASJHTO PISHEM...!PADENIETO NA NAROD I DARJAVA V PALEN HOD !

Отговори
2 0
Schetovodstvo

Schetovodstvo

23.01.2021 | 09:44

DOMASHNA KANTSELARIYA,RABOTNO MYASTO V KASHTATA,KASHTNA RABOTA,RABOTA OT KASHTI ,DOMNA RABOTA ...

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай