4232

Colliers за пазара в Пловдив: Предлагат се над 300 хиляди квадрата офис площи

Предлагането на офис площи клас А и Б в Пловдив надскочи 324,200 кв.м. Това представлява увеличение от около 15,5% в сравнение с предходната година – сочи проучване на Colliers. Компанията публикува най-новия си доклад за пазара на офиси в основните областни градове на България от който става ясно, че под тепетата в процес на активно строителство са общо 55,200 кв. м, повечето от които са клас А. Свободните площи остават без промяна - 9,9%.Офисите клас А представляват по-голямата част от общия обем с дял от 56%. По-голямата част от площите са разположени в крайградските райони (54%), една четвърт са в широк център и само 20% - в център. Търсенето в града е движено от ИТ и аутсорсинг индустрията, която през последните 3 години е с нетно усвоени площи - 88%. Наемите възлизат на 10 евро /кв. м /месец за площи клас А и около 5 евро /кв. м /месец - за клас Б.

В доклада на Colliers се цитират данни към първото тримесечие годината, но се вижда, че Пловдив, Варна и Бургас все още изостават от столицата по отношение изграждането на нови площи в сегмента.
Въпреки това строителството на нови офис площи е концентрирано предимно в Пловдив – причините са в близостта до София и бизнес активността на града. Търсенето се движи основно от корпоративни наематели, които искат да разширят присъствието си на национално ниво, се отчита в доклада. 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?