Следвайте ни

Чудо на архитектурата! Къща от корк живее 250 години

Естественият материал придава приказен вид на сградата, топли, изолира шума и е енергийно ефективен

viber icon

Коркът намира все по-широко разпространение и приложение в архитектурата. Той отдавна се използва в сградите, най-често като изолационен елемент, залепен под пода и завит зад стени. Една иновативна група архитекти показа нагледно какви са възможностите му.

„Корковата къща“, или Cork House, в Берлин се различава осезаемо от други еднофамилни постройки с ниско потребление на енергия заради необичайния си външен вид: стените и покривът й са покрити с корк. Естественият материал не само придава на сградата силно текстуриран вид, но и допринася значително за енергийната ефективност на дома благодарение на мощните си изолационни свойства.

По нейния дизайн работи студио Rundzwei. В един квартал с традиционни къщи, архитектите от Rundzwei сътвориха нещо съвременно и уникално. Основателят Андреас Рейг обяснява: „Като направят покрива и фасадата с еднакъв материал, той изглежда монолитен, като че ли е издълбан от корк“.

Материалът не само носи визуална привлекателност, но има и много други предимства. „Бях изумен как се чувства и мирише“, казва Рейг. „Когато вали, той променя цвета си, създавайки различни ефекти в различни метеорологични условия.“ След като са достатъчно узрели, на възраст около 25 години, корковите дървета могат да се обработват на всеки девет лета за целия живот на дървото, което може да бъде приблизително 250 години. Това позволява материалът да се възстанови естествено. Веднъж на място, коркът предлага акустична и метеорологична изолация и естествена пароизолация. „Това е перфектно устойчив материал“, казва другият основател на Rundzwei - Марк Дюфур-Феронс.

Италианец майстори мини сгради

Уникалните умалени сгради са изработени от стотици, дори хиляди коркови тапи. 

Необичайното хоби принадлежи на 61-годишния италианец Чиро Калифано. Той разказва, че е посветил почти всичкото си свободно време на необичайното си занимание. За направата на тези уникални мини архитектурни творения той е използвал повече от 10 000 коркови тапи.

Издигнаха хотел от тапи

В покрайнините на португалския град Евора бе открит необичаен хотел. Уникалното в Ecork е, че цялата облицовка в сградата на хотела е направена от корков материал за тапи. Португалия е един от най-големите производители на корк в света - плантациите от корков дъб са навсякъде край магистралите, а от материала се произвеждат не само сувенири, но и чанти, куфари, дори сватбени рокли.

Ecork използва слънчевата енергия за водоснабдяване и отопление на основната сграда и басейните. Архитектурата на хотела е заимствана от класическите средновековни села в Португалия, в които около една централна постройка е оформен ансамбъл от жилища. В него на площ от 6000 кв. м е разположена административната сграда с ресторант, открит басейн, спа център, конферентни зали, а около нея в няколко реда са разпръснати самостоятелни белоснежни „бунгала“. В резултат архитектурата на хотела има повече арабско, отколкото европейско излъчване.

Зелено студио насред Лондон

Студио в сърцето на Лондон, заобиколено от зеленина, е направено от коркови плоскости. Екологично чистите материали са обградили едно тихо пространство. Surman Weston Ltd, лондонското архитектурно студио, основано от Tom Surman и Percy Weston, успяват да сътворят това прекрасно място.

Cork Study e пространство за проучвания и работна мисъл на една двойка артисти, музикант и шивачка от Лондон. Те се нуждаят от тихо и спокойно място, което да ги вдъхновява, въпреки хаоса на столицата.

"Изключително малката площадка и зеленината на околните градини са основите неща, които ни вдъхновяват за този проект", обясняват архитектите. Перфектно изолирани са и откъм отоплението, така и от акустично. Корковото покритие има много добра топло- и звукова изолация. То е изключително иновативен материал, устойчив на атмосферните влияния заради отличната повърхност. Атмосферата е изцяло натурална - корка, покрив, покрит с цветя, брезовото обзавеждане, както и голям прозорец, осветяващ всичко. Пространството може да се разтвори, дърпайки голямата дъбова входна врата към градината.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?