Следвайте ни

Читателите питат: Законите в България не важат ли за политици и кметове?

viber icon

От строежа в "Каменица", зад който стои фамилията на бившия пловдивски кмет Иван Тотев, всеки ден ни тормозят с непоносим шум и прах. Защо отговорните институции си затварят очите? 

 

"Жителите от квартал „Каменица" сме подложени на тормоз от непоносимия шум, който се вдига от строежа в някогашната бирена фабрика, където инвестира фамилията на бившия кмет на Пловдив Иван Тотев. От сутрин до вечер сме принудени да слушаме грохота от стържене, рязане, разбиване, чукане и какво ли още не. Ужасно кънти, а на моменти, когато минават пълните камиони с камъни и пръст, така се тресе, все едно става земетресение. Нито тапи на ушите помагат, нито затворените прозорци.

А след това всичко е в прахоляк." За това алармира в редакцията притеснена възрастна жена, която живее близо до строежа. Тя е убедена, че ако се замерят нивата на шума и фините прахови частици заради прахоляците от обекта, със сигурност ще се установи завишение над допустимите норми. Нито една институция обаче не реагира на проблема. Явно, каквото и да говори премиерът Борисов, у нас законите не важат за политици и кметове, твърди жената.     

Новостроящият се комплекс, който хората свързват с бившия градоначалник Иван Тотев, се вдига на мястото на някогашната емблема на града на тепетата - бирената фабрика "Каменица". След като през 2017 г. последният собственик - канадско-американската компания "Молсън Коорс Брюинг Къмпани", обяви план да премести производството от Пловдив в Хасково, продаде терена от 30.5 дка за над 13 млн. лв.

Негови собственици и инвеститори на новия обект са строителната компания „Сиенит“ и "Каменица Парк" АД. Мажоритарен собственик на второто дружество с 49 999 бр. акции, което е 99.99% от капитала, е Георги Тотев - брат на ексградоначалника. Негов съдружник с една акция, която е със статут на златна акция, е Антон Карлов. Той е управител и на откритата наскоро пивоварница, която е част от комплекса, както и на още няколко свързани с фамилия Тотеви фирми.

По проект е предвидено върху терена с обща площ 42 500 кв. м да се изгради огромен комплекс. Той включва жилищна част, хотел, офиси, магазини, спортно-развлекателни съоръжения и много зелени площи.

Строителството стартира през 2018 г. и според плана трябва да завърши до 2023 г. Предвидено е обектите да се изграждат поетапно - първи ще са офис сградите и жилищата. Към момента е построена няколко етажна сграда, която е с лице към бул. „Източен". В нея вече се е настанила IT компания.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Санчо

22.05.2020 | 20:51

Изпратете жалбата до Бойко Борисов само той може да реши проблема.

Отговори
1 0

ККК

21.05.2020 | 23:07

Цялата фамилия Тотеви са за затвора!!!

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?