Следвайте ни

Читател пита: Живея в ателие, трябва ли да сменям статута му

viber icon

Много пловдивчани вече реагират на смяната на статута на ателиетата, които oфициaлнo ca cъc cтaтут на жилищa. Промяната стана факт след изменения на Закона за устройство на територията, приет от 44-тото Народно събрание на 27 януари 2021 г.

С нея реално спират продажбите на имоти, които се водят ателие по документи, но в тях се живее - те вече ще трябва да са вписани като жилища и да отговарят на всички изисквания за такива. 

 Какво става с вече обитаваните ателиета, които са построени и се ползват. Или промяната касае само новорегистрираните, пита г-жа Новакова. Тя твърдя, че е наблюдател на ситуацията, не потърпевш. Дамата обаче се занимава с имоти и много от клиентите ѝ нямат отговори на редица въпроси: примерно, ако искаш да ползваш ателието като жилище, трябва ли да сменяш предназначението му? Какви документи се изискват в случая и какъв ток ще се плаща - битов или промишлен? „Каква е логиката в една кооперация от 5 етажа всички да имат адресна регистрация, само тези на V етаж да не могат да се регистрират, защото живеят в ателие?“, пита още Новакова.

„Тези разпоредби се прилагат за новите процедури по издаване разрешение за строеж и визите, т.е. те не засягат вече съществуващи положения“, обясняват от адвокатско дружество „Бакалова и Дамянов”, правна кантора, специализирана в областта на вещното право, устройството на територията и кадастъра.

Новите промени са толкова „пресни”,

че  объркват дори местните администрации. От надзорните фирми в Пловдив казват, че в момента във всеки от районите на Пловдив им дават различен отговор на въпроса: с какви документи може да стане „трансформацията“ от ателие в жилище. Адвокати пък обясняват, че принципно няма проблем да се ползва ателие за жилищни нужди, но обитателите трябва да помислят по няколко важни въпроса. Първо - за ателиета няма данъчно облекчение. Нямате право на адресна регистрация в ателие, което създава проблеми при записването на децата в училища и детски градини. Когато живеете в ателие, което на практика не е семейно жилище, е възможно да ви откажат монтиране на двутарифен електромер - битов абонат.

На практика в момента повечето имоти, които не покриват изискванията за жилища, се продават като ателиета, тъй като изискването за тях е единствено да имат санитарен възел, обясняват експерти. Това е и причината в новото строителство да има толкова много ателиета. До 2017 г. за тях не се изискваше да има и възможност за покупка на гараж или паркомясто, каквото за апартаментите е задължително. Ето защо много хора предпочитаха да купят ателие вместо жилище. Особено примамлива за тях е

ниската цена - това е първият коз,

който ги привлича. Жилище или ателие - къде са разликите? За да има статут на жилище, един имот трябва да отговаря на редица изисквания - примерно да има самостоятелен вход, най-малко едно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна. Имотът трябва да разполага и със складово помещение, което може да бъде както в него, например килер или склад, или някъде в сградата - като мазе или таванско помещение. Според действащия до момента закон е допустимо помещенията да бъдат пространствено свързани, с изключение на тоалетни и бани. Освен това едно жилище не трябва да гледа на север.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ели

Ели

21.06.2021 | 14:14

Тъпа статия. Прелива от пусто в празно и не отговори но нито един въпрос. Когато няма, какво да кажете или не може да помогнете по- добре си спестете блудкавите писания.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?