Следвайте ни

Четири пъти отлагат техническите паспорти заради липса на пари

viber icon

Техническата и енергийната паспортизация на сградите бе отлагана четири пъти досега. Причината - всички се оплакват от липса на пари. Няма мърдане обаче през 2022 година, когато най сетне трябва да влезе в сила Европейската директива за паспортизацията. Тогава всички жилищни и обществени постройки трябва да имат документация за състоянието на конструкцията и енергийната си ефективност.

Става въпрос за изготвяне на документация с обем от около 30 листа с таблици, чертежи и изчисления. Паспортите на сградите трябва да съществуват в три екземпляра в хартиен вид. За сградите, построени след 2000 година, това не е голям проблем - всички те, според закона от 1999-а, трябва да се предават с паспорти. Лошото е, че според сградния фонд болшинството от жилищата у нас са отпреди това време. Много от тях са на 50-60 години. Това са хиляди блокове, които трябва да се сдобият с документи за около три години.

Само за това ще трябва армия от инженерни фирми. Другият проблем е цената - средно по 300-500 лева на апартамент. През 2015 бе обявено, че цената от 1,5 лева на квадрат важи само ако са запазени техническите чертежи на блоковете. Ако не са запазени, фирмите ще ги правят етаж по етаж. Тогава цената скача на 3,5 лева на квадрат. Трябва да се отбележат правените преустройства, надстройки или друг тип дейности, които засягат конструкцията с оглед дългосрочното й използване. Всичко това качва цената на паспорта най-малко двойно.

„Българите сме такива - тояга не ни е нужна - трябва да ни бръкнат в джоба! Докато мъдруваме и мъдруваме, накрая ще има един невиждан наплив. Общината трябва да свика гражданството и да го запознае с това какво предстои. Хората не знаят нормативните изисквания и си мислят, че някой си създава работа за едни пари”, коментира ситуацията инж. Петър Попов от „Пловдивинвест”.

Още преди 5 години стана ясно, че държавата и общините се оправдават с липса на средства, а жилищните кооперации не могат да се организират и да си поделят разходите. Бизнесът пък негодува, защото разходите на едно фирмено производство ще са в пъти по-големи от парите, които трябва да платят гражданите.

С програмата за саниране се смяташе, че проблемът с паспортизацията отчасти ще се реши. Всички блокове по нея получаваха безплатно това обследване. Броят им обаче съвсем не бе толкова голям. Сградите, които имат нужда от паспортизация, сега са толкова много, че ще е нужда армия от квалифицирани проектанти и инженери. И много време. А 2022-а вече чука на вратата.

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?