Следвайте ни

Четири блока в Пловдив обявяват война на ВиК в МРРБ

viber icon

Четирите блока, затворени в правоъгълника между улиците „Леденика“, „Данаил Юруков“ и бул. „Свобода“, оформят обща жалба до Министерството на регионалното развитие срещу дружество ВиК Пловдив. 

Причината е, че сградите са напукани, а като евентуална причина за това обитателите им виждат проблемната канализация за обратни води. Жителите им обещават протести през април, като в тях е предвидено и блокиране на бул. „Свобода“. 

Досега война на ниво Министерство на регионално развитие водеше само най-крайният блок, който е на ъгъла на „Данаил Юруков и „Леденика“. Преди дни Асоциацията по ВиК към Областната управа е изпратила екип, който е установил, че тръбата на главния колектор е запушена. 

„И четирите сгради имат пукнатини заради канализацията. През годините сме плащали много пари за текущи ремонти, но не можем да накараме ВИК да си ремонтират тръбите! Проверих – г-н Спартак Николов взима около 8 хиляди лева! Никой не може да ме убеди, че нямат 15 хиляди да ремонтират една тръба“, отсича домоуправителката на първия блок Добриана Караджова. 

15 бона е цената, която е поискана за да се оправи цялата тръба в зелената площ до блока. В четирите сгради са категорични, че тръбите са на дружеството и то трябва да ги оправи за своя сметка. 

И това е спорът от години – кой точно да плати.

Екипът от Асоциацията по ВиК към областната управа отворил тръбата на главния колектор и се оказало, че е запушена. Проблем е открит и в главния колектор, който е от другата страна на бул. „Свобода“. 

„Тотално е запушен – видяхме, че има тапа – водата не се оттича, а се връща при нас. При всеки дъжд се радваме на миризми и мръсотии и  срутването при нас е най-голямо. Няма да ремонтираме нещо, което не е наше – започваме протести, защото ни дойде до гуша от простотии“, категорична е г-жа Караджова.

Инж. Йордан Чемишев, който е проверявал тръбите до проблемните блокове не бе открит за коментар. 

От район „Централен“ припомниха, че целият терен е комплексно жилищна-общинска собственост. Така е при 90% от блоковете в Пловдив. 

Предполагат, че има теч между главната тръба и включването на блоковете. Както всяко едно ново присъединяване на сграда е за сметка на инвеститора, така трябва да се действа и сега – живеещите да си оправят проблема за своя сметка.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Налбантова

Налбантова

26.03.2021 | 13:14

Моля,не ми изтривайте отговора.Общия водомер при нас е в абонатната станция. Отказали сме се от парното и затова нямаме достъп .

Отговори
0 1
Стоичков

Стоичков

24.03.2021 | 18:57

ВиК,ЕВН и другите монополисти така са си изработили наредбите,че всички проблеми по техните съоръжения да са за сметка на абонатите.В сметките за вода фигурират/вода,канал,пречистване,общ водомер/при положение,че ежемесечно събират за"канал"който в случая е запушен защо този проблем трябва да е на абонатите и се намира в терен,който е комплексно жилищна-общинска собственост.При всяко повишаване на цената на водата,причината е че нямат средства за ремонт и поддръжка на мрежата и правят разчети които не изпълняват във времето,но иначе отчитат печалби.Пълен абсурд.

Отговори
16 0
Налбантова

Налбантова

24.03.2021 | 17:43

Защо ВиК са недосегаеми? В нашия блок в ж.р."Тракия"има общ водомер.Никой от живеещите в блока няма достъп до този водомер.При едно от засичанията от служителя се оказа, че има теч. При плащането на сметката ми за декември/януари установих, че сме изразходили 7м3 вода , а от общия водомер- 5 м3.От други съседни блокове разбирам, че и при тях има подобни начисления.Мислите ли, че това е нормално?Може пък аз да греша.Искам дискусия по въпроса.Чакам подкрепа от други потърпевши. .

Отговори
10 0
Катя

Катя

24.03.2021 | 21:47

Странно.Аз живея в Тракия и в нашият вход си имаме общ водомер, който се намира в мазето и по всяко време може да се види разхода на водата.Традиционно с нея се полива тревната площ пред входа, а разхода се разпределя на апартамент.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?