49

Цените на жилищата падат, наемите растат. Кога и у нас?

Наемите в цяла Европа са се вдигнали през третото тримесечие с безпрецедентните 16,5% на годишна база. Това показват данни на базираната в Лондон компания HAI (HousingAnywhere International), която обобщава оферти в 400 града предимно в Европа, пише 24 часа.

Ръстът на наемите е особено силно изразен в Амстердам (18,3%), Лисабон (10%) и Атина (14,3%), в повечето градове тенденцията е за вдигане на наемите. Единици са онези, в които намаляват Хелзинки (-6,5%), Брюксел (-4,4%) и Париж (-5,6%).

Анализът на компанията сочи, че докато през второто тримесечие, когато също е имало ръст на наемите, основната причина е била възстановяването от пандемията и фактът, че много повече хора започнаха да пътуват, сега причините са в инфлацията и цените на енергията, които увеличават разходите за поддръжка на жилищата.

“Безпрецедентните цени на енергията, растящите разходи за издръжка на живот и продължаващият ръст на цените на наемите са предизвикателство за бюджетите на домакинствата. Правителствата предприемат мерки като таван върху цените на енергията и стабилизиране на сметките за енергия. Въпросът е дали това ще отвлече вниманието им от разрешаването на структурната липса на жилищно предлагане, която засяга цените на наемите на много европейски пазари”, коментира Джорди Сийлман, главен изпълнителен директор на HousingAnywhere.

Проблемът е, че тази година в Европа има много повече чуждестранни студенти в сравнение с предходната, а растящото търсене допринася за повишение на наемите.

Другият фактор за вдигането им е поевтиняването на еврото. Това превръща страните от еврозоната в още по-привлекателно място за хора извън ЕС, което допълнително ще повишава наемите през следващите месеци.

Вдигането им се случва обаче на фона на вече започващото поевтиняване на жилищата.

В четвъртък два от най-големите ипотечни кредитора във Великобритания - Nationwide Building Society и Halifax, съобщиха, че през септември, октомври и ноември цените на имотите в страната са се понижавали. През ноември намалението им на годишна база е почти 10%. Освен че това се случва за първи път от световната финансова криза насам, то е и почти същото като тогава. Между 2008 и 2009 г. цените на жилищата във Великобритания паднаха с около 15%.

Има притеснения, че сегашният спад е само началото на продължителен тренд, който да заприлича на случилото се през 1989-1990 г. Тогава във Великобритания имотите са загубили една пета от стойността си.

Според главния изпълнителен директор на Nationwide Building Society Крис Роудс обаче само най-черният му сценарий включва спад на цените с 30%, по-вероятно било те да намалеят с между 8 и 10%.

В България ситуацията с наемите и цените обаче засега е почти противоположна на случващото се в Западна Европа.

У нас наемите на жилищата в големите градове се бяха сринали с 25 до 30% в разгара на пандемията и оттогава насам те се увеличават, достигайки до нивата от 2019 г. през това лято.

Според данни на “Явлена” ръстът на продажните цени на жилищата в София в момента например е 14-17% в сравнение с година по-рано, докато наемите са се вдигнали за същото време с около десетина процента.

По данни на “Адрес” само за София наемите се вдигат в различните квартали на столицата с 5 до 10% в сравнение с година по-рано.

Според шефа на Националното сдружение “Недвижими имоти” Добромир Ганев прогнозата за следващите месеци е наемите у нас също да се вдигат, но едва ли процентът на нарастването им ще е по-висок от 10-15%.

Най-вероятно, когато вълната на отрезвяване при продажбата на жилища стигне и до България и цените започнат да се задържат и дори да падат, наемите ще започнат да се покачват още по-силно.

Засега обаче никой не се наема да прогнозира кога ще стане това, тъй като закъснението, с което стигат до България тенденциите от Западна Европа, често е между половин и една година.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Амели

Амели

27.01.2023 | 19:59

На база средна заплата никой няма купува грозни панелки на такива цени...Инфраструктурата е плачевна, а цените космически...Наглост...

Отговори
0 0
Детелин

Детелин

09.12.2022 | 19:29

Купих 2 апартамента в Кичука.Нивгаш не мои ма вратите у помаклъка

Отговори
6 1
Макдонеца

Макдонеца

10.12.2022 | 00:24

Кючека е най-посрания квартал на Пловдив.Явно си от помаклъка

Отговори
0 1
инж. Конарев

инж. Конарев

09.12.2022 | 16:28

Тотално безумие е това купуване на жилища от народонаселението на килограм. И наричат това инвестиция. А истинското му име е глупост. Защото цените до една-две години ще бъдат с 50% надолу и тогава "инвестицията"си става финансов крах. Затова хора - осъзнайте се и спрете с това бясно купуване. Хвърляте си парите на вятъра така. По-добре ги изпийте и изяжте, повече полза ще имате, вместо да ги подарявате на строителите.

Отговори
10 7
на майка ти

на майка ти

09.12.2022 | 19:49

в гърлото -разбирач

Отговори
5 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?