46

Цената на спокойствието - професионален домоуправител

Живея в панелен блок в ЖР „Тракия” от 20 години. Дълго време доброволно съм касиер в нашия вход. Всеки месец обикалям апартаментите, за да събирам таксата от съседите - за асансьора, за чистачката, за спешни ремонти и т.н.

Паралелно с това поддържам малките градинки около блока ни. Работата ми идва в повече и със съседите вече се замисляме дали да не си наемем фирма за извършване на всички тези услуги на принципа "всичко в едно", с две думи - трябва ни професионален домоуправител. Само че се питаме няма ли,​- първо, да ни излезе по-скъпо и второ - дали новите мениджъри ще бъдат добре запознати със спецификите и нуждите на нашия вход. Какво ще ни посъветвате - това питат читатели на в. "Марица" в свой сигнал до редакцията на вестника. 

Предимствата домоуправителят и касиерът да е човек от блока несъмнено са много: лицето е във входа и може да имате директен контакт с него постоянно, забелязва нередностите и ги отстранява, без да е необходимо да му се напомня за това, познава живеещите и има индивидуален подход към всеки. В повечето случаи домоуправителят и касиерът са безплатни! Тези хора отделят от личното си време и са в помощ и услуга на етажната собственост. Общото събрание на етажната собственост може да гласува възнаграждение на домоуправителя и касиера. 

Когато входът е наел дружество за професионално управление, това се заплаща и задължително ще излезе по-скъпо на собствениците. Освен режийните разходи ще трябва да заплащат и такса на професионалния домоуправител, в зависимост от желаните услуги, определени от общото събрание и описани в договора между етажната собственост и фирмата. Преди да сключите договор с дружеството, проучете пазара, съберете информация и впечатления за фирмите от близки, приятели и познати. Запознайте професионалния домоуправител с особеностите на вашия вход, с навиците и привичките на жив​еещите в него, опишете по приоритет ремонтите, които трябва да се извършат. Колкото повече информация подадете на фирмата, токова по-добра и по-ефективна ще е тяхната работа. Когато имате професионален домоуправител, трябва да сте сигурни, че той ще се опита да ви спре, ако искате да вземете незаконосъобразно решение на общо събрание, ще изготви документите от него по изискванията на ЗУЕС, ще води месечни ведомости за начислените суми за управление и поддръжка, ще ви предоставя отчет за приходи и разходи ежемесечно, ще има пълна прозрачност. При авариен или планов ремонт знае към кой да се обърне и да осигури майстор с добро качество и на оптимална цена. Това, че професионалният домоуправител не живее във входа, не е пречка да извършва услугата качествено и ефективно. Всеки собственик, ползвател и обитател има възможност да се свързва с фирмата и да подава сигнали, да получава отговори на възникнали въпроси.

И не забравяйте: домоуправителят, физическо или юридическо лице, отговаря само и единствено за общите части в етажната собственост. 

"Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост"

Лилия Чолакова - председател 

Тел. 088 20 00 204

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Опитен

Опитен

24.04.2022 | 18:17

Туй е платена реклама маскирана като статия. Нямате нужда от "професионален" домоуправител. Изобщо не стъпват във входа... само инкасират таксичките си.

Отговори
2 0
Стиппца

Стиппца

24.04.2022 | 17:11

Що не издоите и бика?

Отговори
1 0
Съсед

Съсед

21.04.2022 | 17:37

Никога не наемайте домоуправител. Това са търтеи. Искате да смените една крушка от 2 лв на стълбището. Добре викат високо професионален специалист сменя крушката и фактурата е 50 лв. Транспорт, помощник и труд. След това дава процент на специалиста домоуправител.

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?