2374

Бутиковата "Verona Residence" заменя къщата, в която са живели Куцооглу и банкерът Буров

„Verona Residence” налива първия бетон в строежа на ул. „Гладстон" 12. „От днес започваме грубия строеж на сградата. Плановете са ни да го завършим до средата на 2025 г.” – твърди Вероника Иванова от „Пи Билдинг 2020” АД, инвеститор и бизнес дама. 

Новата бутикова сграда ще се построи на мястото на някогашната аристократична къща, проектирана навремето от Йосиф Шнитер. От институциите вече са дали зелена светлина на обекта. Археологическото наблюдение на терена приключи, а Министерството на културата издаде заповед за одобрение на строежа, уточни за „Марица” бизнес дамата Вероника Иванова. 

Проектирана навремето от арх. Йосиф Шнитер, 

точно зад кметството в Пловдив, днес сградата има ново предназначение, но запазва визията от миналото. „Връщаме оригинала по архивни снимки, които са запазили богатата орнаментика по южната й фасада. Така проектът възстановява фасадната характеристика от миналото максимално близо до автентичните елементи”, каза за „Марица” проектантът арх. Румяна Пройкова. Тя уточни, че сградата попада в ансамбъл към главната улица и е със статут на архитектурно-строителен паметник на културата от новото време с категория „Ансамблово значение”. 

Жилищата са развити така, че съществувалата навремето пристройка да бъде възстановена в пълния си блясък. Проектът запазва членението на дограмите по снимков материал. 

Красивият детайл в корнизи и пиластри 

също поддържа духа и атмосферата на паметника, казва инвеститорът Вероника Иванова, която има зад гърба си много, вече построени, бутикови сгради в сърцето на Пловдив. Сред тях са  „Верона сити“ на ул. "Иван Вазов" 33, а също сградите на "Г. М. Димитров" 28, на “П. Ю. Тодоров” 9, на ул. ”Кирил и Методий” 8, на “Софроний Врачански” 24 и всички те са под логото “Верона Резиденс”.  

 

Новият проект се доближава максимално до оригинала, включително и с най-малкия детайл по фасадата. „Искаме да създадем една модерна сграда – с всички удобства на съвременния комфорт”, допълни Вероника Иванова.

снимки: Валентина Биларева

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?