2374

Бутикова сграда заменя къщата на Куцооглу

„Verona Residence” ще има 16 апартамента

„Verona Residence” е напът да се появи на мястото на красивата къща, проектирана навремето от арх. Йосиф Шнитер, точно зад кметството в Пловдив. 

Проблемният строеж, започнал на мястото на съборената къща - паметник на културата, на ул. „Гладстон” 12, днес има зелена светлина от институциите. В завършен вид сградата ще предлага 16 бутикови жилища, обещава инвеститорът от фирма „Пи Билдинг 2020”.

„Връщаме оригинала по стари снимки, които са запазили богатата орнаментика по южната <210> фасада. Така проектът възстановява фасадната характеристика от миналото максимално близо до автентичните елементи”, каза за „Марица” проектантът арх. Румяна Пройкова. Тя уточни, че сградата попада в ансамбъл към главната улица и е със статут на архитектурно-строителен паметник на културата от новото време с категория „Ансамблово значение”. В далечната 1901 година

къщата е проектирана от арх. Йосиф Шнитер по заръка на Васил Куцооглу.

Той е един от тримата синове на щедрия дарител Анастас Куцооглу, виден родопчанин и тютюнотърговец. През годините сградата е ползвана също за детска градина - там се помещава бившата ДГ „Славянка". „Богатата орнаментика е по южната фасада, обърната към „Гладстон” - уточни арх. Пройкова. - При другите две фасади - към двора фасадната орнаментика е доста разрушена вероятно при ремонта на детската градина. Но така или иначе, подобни къщи са богато декорирани само към улицата, а често неглижират страничните фасади и те остават неподчертани.”

Сградата се е състояла от два жилищни етажа и един по-нисък - полуетаж

Днес ситуацията около нея се променя след подземното прокарване на мостовото съоръжение над ул. „Гладстон”. Старата къща е разполагала с просторна дневна - долу, спални на второ ниво и елегантна стълба.

Новият собственик търси една по-голяма възвръщаемост на инвестицията и затова са проектирани 16 апартамента, като те са развити в обема на къщата на Шнитер, както и на съществувалата пристройка на север. За да бъде възстановена в пълния си блясък, проектът запазва членението на дограмите по снимков материал. Красивият детайл в корнизи и пиластри също поддържа духа и атмосферата на паметника.

Две фамилии си делят имота преди продажбата му

Щедрият дарител - Анастас Куцооглу, развива тютюневата фирма „Братя Куцооглу”. Заедно със сина си Васил и с брат си Константин основава акционерното дружество „АКА” през 1921 г. Васил бил най-образованият сред синовете на Анастас Куцооглу. Като германски възпитаник той успява да разработи фирмата и я превръща в един от големите играчи на тютюневия пазар у нас и в цяла Европа - в Гърция и Турция, в Холандия и Германия. Имали клон на бизнеса си и в Пловдив. Така годишните приходи на „АКА” надхвърлили 30 млн. лв.

Дружеството работело успешно и през 30-те години на миналия век. Васил оставя наследството си на своите племенници. Сред тях са и децата от брака на сестра му Недялка с Лулчо Обрейков, брат на създателя на Пловдивския мострен панаир Обрейко Обрейков, председател на Търговско-промишлената камара.

Показно в Париж с брилянтна фасада на 120 г.

Ако се питате как е изглеждала многофамилната жилищна сграда преди 120 години, вижте Lavirotte Building. Тази брилянтна сграда, от типа хотел с апартаменти, се намира в Париж и е построена през 1901 г. А дали подобен шедьовър може да се случи у нас? С културата и манталитета на модерните заможни хора, които могат да финансират подобни проекти, тази тема разпали дискусии в мрежата под поста на известен наш архитект.

Lavirotte Building е проектирана от архитекта Жул Лавирот. Построена е между 1899 и 1901 г. Сградата е един от най-известните оцелели примери на архитектура в стил Арт Нуво в Париж. Фасадата е богато украсена със скулптура и керамични плочки от производителя на керамиката Александър Бигот. Lavirotte е удостоен с наградата за най-оригинална нова фасада в 7-ми район през 1901 г.

 

234595

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?