4232

Бургас отново изпревари Пловдив: Стартира пилотен проект за изграждане на енергийна общност в морския град

Близо 410 хил. лева ще бъдат инвестирани в нов соларен парк на покрива на басейн „Арена ОЗК“ в Бургас. Повече от 80% от произведената енергия ще се ползват директно за нуждите на съоръжението, което бургазлии използват целогодишно. В проекта могат да участват всички жители на Община Бургас, които инвестират между 1000 лв. и 10 000 лв., а всеки от инвеститорите ще получи годишен дивидент в размер на 3% на база собствената си инвестиция. Това стана ясно в рамките на инициативата „Дни на енергийната ефективност и зелената енергия“, организирана от Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия и Община Бургас.

„Проектът не носи почти никакъв риск, тъй като Общината се ангажира да изкупува произведената енергия на фиксирани цени“, подчерта Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект. „Финансовите показатели на проекта са атрактивни, но целта му не е да ни направи богати финансово, а да ни направи по-богати като общество, защото  инвестицията в зелена енергия е инвестиция в бъдещето на жителите на град Бургас“.

В рамките на събитието специалисти демонстрираха възможностите за инсталиране на собствени фотоволтаични системи, както и софтуери за управление на енергията. Представени бяха и методи за създаване на детайлни карти на региони в България с помощта на дронове. Беше направена демонстрация на нови софтуерни инструменти, които ще подпомагат строителните специалисти при обновяването на сградите. В рамките на конференцията бяха показани и най-новите строителни материали и технологии в строителния сектор. Във връзка с проекта BUILDUPSkills бяха обсъдени професионалното образование и нуждата от кадри в сектора и бяха проведени серия от обучения за проектанти, посветени на въвеждането на съвременните подходи за постигане на оптимална енергийна ефективност в строителната практика. 

Зелената енергия е ключов фактор за устойчивото бъдеще на планетата, а Дните на енергийната ефективност и зелената енергия напомниха на жителите на Бургас за неотложната необходимост да инвестират в нея.

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?