44

Бурен ръст: „Родопи“ настига София по разрешителни за строеж

Общината бе отличена със златна статуетка на Balkan Business Awards 2024

В Община „Родопи“ се издават над 900 разрешителни за строеж на нови жилищни сгради за година, а населението е нараснало с над 10% през последните 10 години. Според НСИ пък „Родопи“ е на първо място по механичен прираст на населението през последните четири години.  

Така по разрешителни за строеж „Родопи“ се нарежда на второ място по ново строителство, след Столична община, и на първо място по глава на населението. Това я прави една от най-динамично развиващите се в страната и финалист за златните статуетки от Balkan Business Awards 2024. Церемонията се състоя преди седмица в 5-звездния Hyatt Regency в столицата и отличи лидерите в бизнеса и местната власт, допринасяща за развитието на регионите.

Община „Родопи“ обхваща 21 села, съхранил​и спомени от далечното минало под формата на ценни археологически находки и паметници, предания и легенди, пазени и предавани от човек на човек. Някои са познати далеч извън общината и областта с атрактивната си среда за бизнес и туризъм. Село Крумово е известно с международното си летище, с. Марково е наричано още „пловдивския Бевърли Хилс“, а с. Цалапица е най-многолюдното село, където се намират единствените френско-български разсадници за овошки, рози и тополи. Туристите пък обичат да отскачат до Белащица, където е действащ девическият манастир „Свети Георги Победоносец“.

Община „Родопи” paзпoлaгa c вcички пpeдпocтaвки дa зaщити пoзициитe cи кaтo peгиoн c виcoкa cтeпeн нa paзвитиe. На нейна територия има някoлкo пepcпeктивни зони, къдeтo би мoглa дa ce oфopми индycтpиaлнa зoнa: зона Крумово с летище Пловдив, индустриален парк „Родопи”, разположен на територия от над 5 хиляди декара, село Златитрап, в което се намира единственият трансмодален терминал в страната, и зона Цалапица с основна връзка към АМ „Тракия”. Това е визията за развитие на общината, залегнала в стратегията за развитие на общината. 

Обособяването на индустриални зони ще бъде включено в общия устройствен план на общината, а за изработването му вече тече процедура. Документът залага основните параметри за развитие на „Родопи” в следващите години. „По този начин селата в Родопската яка ще се превърнат в уютни места за живеене, а тези в равнината ще предоставят терени за индустриални и логистични паркове. Това няма да пречи на изграждането на нови жилищни сгради, да се развива малкият и средният бизнес и да се отварят обекти от туристическата инфраструктура“, твърдят от местната администрация.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?