2374

Бунт срещу желязната ограда на Дондуковата градина

Инициативен комитет събира подписи в защита на парка

460 подписа са събрани и казват „не” на оградата, която е планирана около Дондуковата градина. Това ще е първият парк в страната, който ще стои под ключ, недоволстват от Инициативен комитет, откъдето продължават да събират подписи срещу идеята.

„С реконструкцията на Дондуковата градина, или както повече хора я разпознават ​- парка до Енергото, Община Пловдив смята, наред с ремонт на алеите, да огради парка с висока два метра и дълга четири километра ограда от ковано желязо. Ние, като пловдивчани, категорично се обявяваме срещу намерението на район „Централен” и Община Пловдив да оградят Дондуковата градина с каквато и да е ограда: от бетон, ковано желязо, мрежа, пана и др., и да бъде ограничен достъпът до парка с врати, бариери и други съоръжения. Считаме, че парковете са за всички и достъпът до тях трябва да е денонощен. Настояваме район „Централен” да оттегли предложението за изграждане на ограда около Дондуковата градина”, пише в петицията.

Още през април ландшафтни архитекти заявиха, че ограда около Дондуковата градина е пълен абсурд.  Първа за проблема алармира Невена Цветкова. „Представете си какво ще направи с пространството една такава ограда с височина от 1.70 м! Затвор! За няколко десетки хиляди левове”, каза пред „Марица” дамата, която като експерт твърди, че опитите да правим нещата „като на Запад” са смехотворни. Особено когато намесата е в дизайна на най-старата градина под тепетата, която никога в историята си - от самото си създаване досега - не е имала ограда. Нека уважаваме нашите традиции, но ограда около Дондуковата градина определено не е една от тях”, твърди Невена Цветкова.

Паркът е създаден след Освобождението през 1878 г. и е превърнат в уникално място за разходка от прочутия Люсиен Шевалас през 1880-те години. Дондуковата градина е първата обществена зелена площ в центъра на Пловдив. В нейните сенки са се събирали на раздумка Иван Вазов, Христо Данов, Захари Стоянов и още хиляди наши именити съграждани.

Само че от десетилетия градината стоеше занемарена и встрани от погледа на общинската администрация, въпреки че има статут на паметник на градинското изкуство. С години ремонтът ѝ се отлага и природата оставя своя отпечатък - цветята отдавна ги няма, бръшлянът е завзел половината площ, много от ценните градински видове изчезнаха от парка. Неработещите фонтани и разбитите опасни люлки и съоръжения загрозяват и я превръщат в опасно и нежелано място.

Проектът заедно с оградата са заложени в Плана за интегрирано развитие на Пловдив. С днешна дата администрацията на район „Централен” подготви проект, който включва премахване на старите плочки, ремонт на алеите, изграждане на отводнителна и поливна система и монтаж на нови детски съоръжения. В центъра на площадчето, където е цветарникът, е планирано да има водно огледало с голям фонтан. На мястото на шадраваните на главната алея пък ще бъдат засадени цветя и декоративни храсти. Зеленината ще се обогати с нови растителни и дървесни видове, предвидени са и арки от рози за ритуали на открито. "След ремонта всичко това може да се съхрани по модела на Цар-Симеоновата градина - с общинска охрана, която да следи за реда наоколо", предлагат инициаторите на подписката. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Управници…

Управници…

29.06.2022 | 10:57

Ботаническата градина и парка на ВСИ ги изолираха от Пловдив, малко ни е бетона.

Отговори
2 0
Ашли

Ашли

29.06.2022 | 09:38

Разбира се, че трябва да има ограда! И да се заключва вечер, и да се отключва сутрин. На запад парковете така се поддържат. Нали гледаме натам все... А инициативния комитет, направил подписката, през нощта ли иска да ползва градинката, че ще им пречи оградата?

Отговори
2 7

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?