Следвайте ни

Бум в строежа на офис площи

Търсенето във високия клас ААА офиси остава стабилно, клиенти са предимно хайтек компаниите

viber icon

Пазарът на офис площи през първата половина на 2019 г. се характеризира с интензивно строителство на нови офис сгради. През периода са завършени няколко проекта ​- "Gold Line", "Space Tower", "Ellipse Tower", "Carritage park -Office A", "Office Building A", "LP Center" и др., като повечето от изброените влизат на пазара с голям процент заетост на своите площи, пише economynews.bg.

Тези проекти добавят повече от 60 000 кв. м готови офис площи, които събрани към наличните, достигат близо 2 млн. кв. м. Търсенето във високия клас ААА офиси остава стабилно, а секторите на хайтек компаниите и изнесените бизнес процеси традиционно са главната определяща сила на пазара.

Средните наемни нива за клас А офис площи остават стабилни - 13 евро/кв. мза CBD, 12 евро/кв. м - широк център и 11 евро/кв. м - квартални и крайградски зони. Клас Б сгради - от 7 до 10 евро/кв. м в зависимост от местоположението и състоянието на вложените системи и материали в сградите.

Клас ААА проекти, които отговарят на изискванията на международните компании, са на нива между 13 до 15 евро/кв. м, като наблюдаваме увеличение в горната граница. Прогнозите относно пазара на офис площи сочат, че нарастващият брой на офис сгради в процес на изграждане, както и обявените други нови проекти ще доведат до нарастване на конкуренцията сред наемодателите, което в дългосрочен план би накарало цените да тръгнат в посока надолу.

По данни на националния статистически институт през първото тримесечие на 2019 г. са издадени 28 разрешителни за строеж на офис и административни сгради в страната с обща разгъната застроена площ 67 404 кв. м. Спрямо същото тримесечие на предходната година се наблюдава ръст в броя им от 8%, но в сравнение със същия период на 2017 г. и 2016 г. е отчетен спад съответно от 3% и 35%.

В Пловдив има 3 нови разрешителни за строеж на административни сгради за периода (РЗП: 1981 кв. м), какъвто беше броят им и през първите три месеца на 2018 г. и 2016 г. През първото тримесечие на 2017 г. не беше издадено нито едно разрешително за строеж в сегмента.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?