Следвайте ни

Бум на кредити за новодомци, лихвата падна до 2.75%

viber icon

С над 14% се увеличават жилищните кредити на годишна база, като достигат почти 13 млрд. лева. Това показва статистиката на БНБ към края на юни, публикувана миналата седмица. Ускорение се наблюдава и спрямо месец май, когато бе отчетено 13.4% годишно увеличение.

Според последните данни на Централната банка, средният лихвен процент по жилищните заеми е 2.75%, като за година е паднал с 0.10 процента.

От централната банка предупреждават обаче, че „наблюдаваните високи нива на кредитна активност в сегмента на жилищните кредити биха могли да се разглеждат като източник за натрупване на потенциален кредитен риск." Като цяло, кредитите за бизнеса и гражданите в края на юни са 67.376 млрд. лева и се увеличават на годишна база с 6.4 на сто. Растежът се обуславя от кредитите за домакинствата, които към шестмесечието достигат 27.112 млрд. лв. и спрямо година по-рано се увеличават с 10.4 процента. Освен жилищните заеми, по-солиден ръст отчитат и потребителските кредити - те възлизат на 12.602 млрд. лв. и се увеличават с 9% спрямо юни 2020 година.

Тенденциите за ударно трупане на депозити в банките се запазват и в края на шестмесечието на 2021 година. Според данните на БНБ, депозитите на бизнеса достигат 29.356 млрд. лв. в края на юни тази година. Домакинствата пък кътат 63.790 млрд. лв.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?