44

Брокерите от НСНИ-Пловдив: Имотите остават класика, ако говорим за дългосрочна инвестиция

В края на динамичната 2022-ра, когато пазарът на имоти отново бележи своите пикови моменти, група млади брокери влизат устремено в сегмента на пловдивските агенции за имоти. При тях водещи са доброто партньорство и солидарността. Габриела Иванова е новият председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" -  Пловдив. Мирослав Язов едва ли има нужда от представяне. Той започва кариерата се едва 18-годишен във фирмата на своя баща ​- един от емблематичните строителни предприемачи под тепетата - Димитър Язов. Днес се развива в сферата на продажбата и менажирането на имоти.  

С двамата разговаряме как ще се справи Пловдив с презастрояването. И има ли алтернативи българинът, когато иска да вложи парите си, както и какъв е пътят към регулиране на пазара на имоти и прекъсване на порочните практики в бранша. 

 - Как се промениха цените на апартаментите в Пловдив?

- М. Я. През последните 12 месеца не можем да кажем еднозначно как са се променили цените, тъй като интересът по квартали е коренно различен. Например район „Западен“ се радва на засилен интерес и там цените достигат и до 25% ръст, за разлика от източните райони, както и крайните южни и западни, където растежът е по-умерен. 

- Г. И. Също така е редно да разделим и растежа по видове имоти - най-голям ръст бележат обзаведените двустайни, а най-малък - големите  апартаменти. Най-трудна се оказва продажбата на жилища от над 200 кв.м, при тях не може да се говори за ръст. След здравната криза нарасна търсенето на селския тип имоти или къщи на село. Този сегмент от пазара също се разви сериозно ​- с до 100% ръст - заради увеличеното търсене след ковид пандемията.

 - Кои видове жилища остават най-търсени?  

М. Я. Най-търсени имоти остават малките ликвидни и компактни имоти на централни места в града, особено тези по бул. „Васил Априлов“ и около Медицинския университет. Веднага след тях се нареждат селските и крайградските имоти за живеене. 

- Има ли нужда вашият сектор от регулация и как може да се случи това? 

- Г. И. Със сигурност пазарът на недвижими имоти има нужда от регулация. Тя може да се случи с филтриране на хората, които имат право да работят на този пазар. Също важно е да има лиценз, който да бъде подновяван ​- за агенциите. А що се отнася до брокерите - трябва да има регулация кой може да влиза и да упражнява тази дейност. Голямата ни задача обаче е да се създаде Камара на брокерите. 

- Тези дни стана ясно, че затягат контрола върху сделките с имоти - в смисъл, че надзорен орган ще следи за регистрация/лицензиране в сектора. Как ще коментирате? 

- М. Я.  Съгласни сме, че пазарът има нужда от някаква регулация, въпросът е тези органи да си изпълнят предназначението, а не да пречат и да вършат своеволия. Пазарът на имоти е достатъчно замърсен, за да го замърсяваме допълнително. Необходимо е този надзорен орган да засили контрола върху крайния потребител - все пак и той е участник в сделката. Но пък нерядко се случва да бъде „наказан“ с  нежелани последствия. Тогава инвеститорът е принуден да потърси услугите на някой добре платен адвокат, за да го измъкне от всички негативи, които може да му донесе сделката.

- Какво мислите за презастрояването на Пловдив - докъде ще ни доведе това мащабно строителство? 

- М. Я. До повече сделки. До повече проблеми - недостиг на места в училища и детски градини, недостиг на паркоместа, трафик, мръсотия, престъпност, недостиг на работни места. Нашата позиция е, че трябва да има регулация в градоустройството. 

- Г. И. Освен това е добре архитектите да се фокусират върху създаването на типове сгради, които да дават облик на града ни, а не както е сега  - всяка нова сграда няма нищо общо със съседната. Нека гледаме на града в мащаб, да търсим ансамбъла в един квартал, т.е. да има някаква форма на уеднаквеност, що се отнася до съседни сгради - както е по света. 

- По данни на НСИ през 2021 г. населението в много от големите български градове, както и в столицата, намалява. Броят на жилищата обаче се увеличава. Вие също твърдите, че от 25 до 35 процента от закупените вече жилища в Пловдив стоят „на тъмно“, т.е. са неизползвани. Как си обяснявате този феномен? 

- Г. И. Много хора, влагайки парите си в недвижим имот, виждат в това запазването им в дългосрочен аспект. Българинът няма алтернатива, когато реши да инвестира своите свободни капитали. Къде да го направи - в акции? Или в облигации? Финансовите пазари остават непозната територия за много българи, те не са в свои води, когато се говори за акции, облигации, борсово търгувани фондове или финансови деривати. 

- М. Я. Прословутите върхове и спадове на Фондовата борса принудиха много инвеститори да преосмислят вложенията си и да потърсят по-креативни идеи. А що се отнася до имотите, те си остават „класика в жанра“, когато говорим за инвестиция в дългосрочен план. 

 

 

Габриела Иванова e завършила Строителния техникум в Пловдив със специалност „Строителство и архитектура“. След това работи към строителна фирма „Лустро-90“ ООД като специалист продажби, офис организатор и строителен техник. 

Била е търговски представител в „АБО гранити“ и в „Изола Петров“ -производител на хидроизолации. „В дългите ми години на майчинство ​- имам три деца - съм работила като технически ръководител към няколко фирми, изпълняващи обществени поръчки за саниране в Пловдив“, уточнява дамата, която е избрана за новия председател на НСНИ-Пловдив. Днес тя работи в строителна и инвестиционна фирма „Скафф“ ЕООД, където ръководи новосформирания отдел „Продажба на недвижими имоти“. От 5 години има свидетелство като брокер на недвижими имоти. 

Мирослав Язов започва своя професионален път на 18 години като офис сътрудник в строителната фирма на баща си - покойния вече Димитър Язов, когото под тепетата помнят като голям строител, предприемач и визионер.

Мирослав Язов първо завършва Пловдивския университет като магистър по финансов мениджмънт, а след това поема работата на финансов директор в компанията „Язов“. От началото на 2012 г. се посвещава изцяло на брокерството на недвижими имоти и фасилити и пропърти мениджмънта. В момента е ръководител на най-новия строителен проект „Марково Вита Нова“ в покрайнините на Пловдив. Притежава дипломи от Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти за представителство на купувачи и продавачи, както и диплома за Управление на строителни проекти от Университет Колумбия Ню Йорк. Горд баща е на две момчета, голям фен е на футбола и салсата. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
1234

1234

08.12.2022 | 09:51

Балона се надува ще видим кога ще се спука. 40% от жилищата са празни. Концентрация на жители е катастрофално. Застроиха всичко и става невъзможно за живот.

Отговори
0 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?