49

Брокери: Жилищата в България са силно надценени, но цените остават сред най-ниските в ЕС

Експерти предупреждават, че е въпрос на време балонът да се спука

Купувачите на жилища все по-често чуват мантрата, че цените у нас се изравняват с европейските. Както и че не трябва да се учудват от галопиращите нагоре цени на имотите. Какво се случва действително на пазара? 

Експерти предупреждават, че жилищата в България са силно надценени по много показатели, пазарът започва да прегрява и e въпрос на време балонът да се спука. А колкото до тезата, че цените на имотите у нас са изравнени и дори надскачат европейските, коментарът им е, че вероятно подобни твърдения идват от хора, които нямат информация от чуждите пазари. И не са наясно с правилата на имотния пазар.  

Надценени ли са жилищата ни спрямо европейските? Категорично не, казва Георги Димитров, собственик на RE/MAX Advantage. „Когато говорим за високи цени, нека видим какво всъщност е вложеното в едно жилище, което излиза на пазара на цена от 1500-2000 евро/кв. м. Пловдивчанинът вече иска да купува готови, обзаведени апартаменти и къщи. Хората са склонни да платят по-висока цена и да влязат в апартамент, оборудван с всичко необходимо за съвременния комфорт, вместо да ангажират майстори. Въпреки че цените на някои материали (като дървения материал и желязото например) падат, цените на жилищата запазват високите си стойности. И едва ли ще се понижат в близко време“, обясни експертът.

Неговата прогноза е, че единствено ако пазарът влезе в застой и на него останат купувачи с кредити, само тогава има вероятност цените на жилищата да паднат.

При този възходящ тренд обаче цените в България все още са едни от най-ниските в Европа, твърдят специалисти. И дават следния пример: средната цена на квадратен метър жилищна площ у нас е 932 евро, а средният наем е 310 евро, сочат данните от изследване на Compare the Market Australia. Веднага след нас се нарежда северната ни съседка. В Румъния средната цена е 1264 евро/кв.м, а месечната рента е 349 евро.

Само че докато цените на имотите върви нагоре, съветът на много експерти към купувачите е: Изчакайте, жилищата в България няма да свършат! Винаги в историята е имало и ще има предлагане.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Българка

Българка

01.11.2022 | 10:56

Цените може и да са най- ниските, но и заплатите са също най- ниски у нас! Как ще сравнявате изобщо!

Отговори
2 0
Дако

Дако

30.10.2022 | 09:21

Защо винаги сравнявате всичко с ЕС,манипулирате

Отговори
1 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата