44

Брокерът съветва: Пет стъпки за ориентиране в пазара на имоти

Решението за покупка на имот е взето. Вие сте определили зоните, в които искате да имате ново жилище. Подредили сте ги по приоритет. Определили сте бюджет. Проучили сте финансирането и имате предварително одобрение от банка, ако е необходимо. Имате яснота какъв имот искате да купите, като конструкция, брой помещения, етажност, изложение и т.н.

Вие вече сте готови за следващите стъпки. Кои са те?

Вижте съветите на Анна Димитрова от “Омега-А”. С нея ще си поговорим за процеса, без значение дали ползвате услуга от консултант, или сте решили да преминете сами пътя.  

Стъпка 1: Анализ на пазара

Потапяте се в океана от обяви за продажба на имоти, които се намират в имотните сайтове. Подчинени сте на целта, а тя е да направите подробно проучване на пазара, съобразено с вашето търсене. Информацията достига до вас, но не е сигурно, че е коректна, а още по-малко - изчерпателна, след множество телефонни разговори. Това е първото препятствие,  което трябва да преодолеете, защото разбирате, че голяма част от достъпната информация не е актуална или е откровено фалшива. Ползи има, защото по този начин имате възможност да направите контакт със собственици, които продават имоти -  те ползват същите платформи за реклама.

Стъпка 2: Проучване на строителните проекти в определените от вас зони 

Този процес е с една идея по-лесен. Почти всички инвеститори имат информационни табели. Някои предприемачи имат офиси, локализирани до сградите, които са ангажирани с продажбите. Помощ и съдействие за събиране на информация може да очаквате и от близкия кръг - семейство, приятели, познати, колеги, които вече са минали по този път. Препоръката ни е: опитайте се да проверите сигурността на проекта, инвеститора, строителя (невинаги са едно и също юридическо лице), документи, срокове, материали и т.н. Минимизирайте риска.

Стъпка 3: Как да не се изгубите в потока от информация

Опитвайки се да направите анализ за имотите, предмет на вашия интерес, вие стигате до извода, че сте провели много голяма част от разговорите с агенции. Друго, което сте установили, е, че един имот се предлага от няколко агенции, с леко разминаване в параметрите. Доста объркващо, нали? След толкова години практика в тази сфера и аз понякога се усещам по този начин.

Шансът да сте се свързали със собственик или с инвеститор и да сте видeли вашия имот, е минимален, въпреки че това е най-добрият вариант. При тази ситуация се преминава на друг етап в процеса.

Ако не сте успeли да намерите имота съобразно представите си, препоръчвам да преосмислите решението и да потърсите помощ. Професионалната подкрепа ще ви спести стъпка 1 и стъпка 2.

Казвам го, макар че съм наясно, че този съвет ще провокира публиката с остри и критични коментари.

Стъпка 4: Избиране на професионален консултант

Избирате да ползвате професионална подкрепа. Полезно е да направите анализ на пазара на брокери, което е далеч по-лесен от анализ на пазара на имоти.

Изборът на брокер може да стане с референции от познати, които вече са ползвали услугите му. Ако не може да попаднете на такива, срещнете се с две-три компании, на които да зададете своите въпроси. От две години Национално сдружение "Недвижими имоти" е изготвило професионален регистър на агенциите и брокерите - publicregister.bg, в който са включени 300 компании и физически лица. Регистърът е доброволен и  участниците в него са гарантирали, че ще спазват етичните правила на професията. Освен това НСНИ са издали специален наръчник - "Как да изберем брокер". Така ще е сигурно, че няма да попаднете на мними брокери. 

Стъпка 5: Възлагане на задание

 За да ви бъде максимално полезен консултантът, е препоръчително да възложите търсене по зададени от вас критерии. Изберете си един консултант и му дайте време (срок) , за да работи съвестно за вас. Брокерите работят съвместно, без значение от търговската марка, с която извършват дейността си. Ще ви бъде предоставена изчерпателна и актуална информация за целия пазар на имоти, нови проекти, райони, цени, начини на плащане и т.н. Добрият консултант ще бъде до вас през целия процес - до момента, в който получите достъп до избрания от вас имот, той ще се грижи и защитава интересите ви. Ключово е да си регламентирате взаимоотношението още в самото начало. Липса на предварителна информация, диалог и обратна връзка може да породят конфликти, но това е обратим процес. Ваше право е да получите професионална услуга, затова изисквайте. 

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?