44

Български архитект сложи крила на арабски музей

Националният музей Zayed е шедьовърът, който ще добави нотка екстравагантност на остров Саадият. Външната структура на музея е проектирана така, че да включва пет извисяващи се скулптури от стомана и стъкло, вдъхновени от перата на крилата на сокол. 

А знаете ли, че българин има водеща роля в създаването на тази характерна форма. Това е пловдивчанинът Красимир Кръстев, който в периода 2007- 2010 г. работи в британското архитектурно студио Foster + Partners.

Музеят попада в сърцето на пустинята на Саадият - острова, който се намира на 500 метра от брега на Абу Даби и е най-големият комплекс със смесено предназначение в Арабския залив. Подреден като броеници от скъпоценни архитектурни шедьоври, той включва Лувъра и музея Гугенхайм в Абу Даби, както и Морски музей. Всички те са част от плана за превръщане на остров Саадият в най-големия културен район от Мароко до Китай.

Перлата в този конгломерат

обаче е Националният музей на Zayed, който в момента е в строеж. „Визията от самото начало беше музеят да се превърне в национална емблема на Емирствата и затова екипът се вдъхнови от най-важния за тях символ - сокола. Няма да забравя момента, в който соколар дойде със своята птица в офиса на брега на Темза и ние имахме възможност да се докоснем до жив сокол. Дълго изследвахме и се опитвахме да пресъздадем в триизмерни форми концепциите за "полет", "крила" и "пера". Процесът беше по-близък до скулптура, отколкото до архитектурно проектиране“, разказва арх. Красимир Кръстев, който точно в този момент работи в екипа на Foster + Partners. Българинът в идейната фаза на проекта работи върху визията на сградата, която се налага и в строителството

във вид на скулптурна интерпретация на перата на сокол.

По това време Красимир е само на 27 години. Foster + Partners го наемат, заради уменията му в сложното моделиране на формите в проектите. „В техническата фаза отговарях за геометрията на тези сложни конструкции - развих параметричен модел, чрез който лесно ги сглобявах, променях и трансформирах“ - обяснява българинът. Галериите се помещават в могила, чиято форма е абстракция от топографията на Емирствата. Над нея се издигат пет леки стоманени конструкции, изваяни аеродинамично, действащи като слънчеви топлинни кули. 

Устойчивост на околната среда.

Сградата включва както иновативни, така и традиционни местни методи за взаимодействие с околната среда. „Самите кули действат като стъклени термични комини, изтегляйки охлаждащи потоци нагоре през музея. Топлината в горната част на кулите изтегля въздуха вертикално нагоре през галериите поради ефекта на топлинния стек. Вентилационни отвори има в горната част на крилообразните кули, за да изтеглят горещия въздух навън, а свежият въздух се улавя на ниско ниво, охлажда се през вкопани в земята тунели и след това се пуска във фоайето на музея - подобно на традиционни за пустинните региони методи за климатизация“, обяснява технологията арх. Кръстев.

Замислен като паметник и мемориал

на покойния шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, музеят е посветен изцяло на неговата лична и политическа история. Шейхът е почитаният първи президент на седемте емирства, съставляващи  ОАЕ, които са родени като държава през 1971 г. Националният музей на Зайед ще бъде централната част на културния район на остров Саадият и ще демонстрира историята, културата и - отскоро, социалната и икономическа трансформация на емирствата. Балансирайки леките стоманени конструкции с по-монументално вътрешно изживяване,

галериите във формата на скъпоценно яйце

висят окачени над драматично осветено отгоре централно фоайе, което е вкопано в земята. Тук пространствата обединяват магазини, кафенета и неофициални места за представления на поезия и танц. Навсякъде третирането на светлина и сянка се основава на традицията на дискретни, внимателно позиционирани отвори, които улавят и насочват интензивната слънчева светлина - така, че да осветят и оживят тези скулптурни вътрешни пространства.

След като бъде открит, Националният музей на Зайед в Абу Даби ще разполага с няколко галерии, за да покаже възгледите и ценностите на Негово височество шейх Зайед бин Султан ал Нахаян. Избраните теми са образование, устойчивост, опазване, наследство, култура, околна среда и др. Галериите на музея показват и хуманитарните убеждения на шейха, помогнали за трансформацията на социално-икономическата структура на обществото в ОАЕ. 

Снимки от Foster + Partners и worldbuildingsdirectory.com.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”