46

България изпада от пазара на логистични площи

Пазарът на логистични площи в Европа, и най-вече на Балканите, като своеобразен „вход“ от Азия, ще претърпи бурно развитие през идните години, прогнозират от БГ Склад. Катализатор за това ще е войната в Украйна. Това са само част от изводите по време на Третата международна конференция за индустриални имоти, организирана от специализираната платформа.

Пренасочването на търговските потоци, на които сме свидетели в момента, вече карат топмениджърите на големи европейски и световни компании да преразпределят производствената си дейност. Заговори се за връщане на производството от Азия в Европа. Дори това да се случи в непълния си обем, ще породи силно търсене не само на производствени площи, но и на логистични такива.

Каква е ситуацията около България?

Поглеждайки на запад, виждаме, че Сърбия през последните две години, именно по време на пандемията, успя да „открадне“ няколко компании от аутомотив сектора. Те построиха доста големи производствени мощности, а към тях има и немалка логистична база.

Най-близката логистична база от България се намира на 30 км от границата и на 80 км от София. Предимството й е, че е в режим на свободна зона. „Площта й е 6000 кв.м. Ние сме свободна зона и клиентите ни могат да се възползват от всичките благини, които подобна зона предоставя на своите клиенти. Наред с този режим предлагаме и транспортни услуги. Имаме и административен отдел, който се занимава с административните въпроси, и съдействаме на клиентите си, което е допълнителен плюс за тях“, казва Владан Стоянович от “Свободна зона Пирот“.

Най-силните логистични пазари в Централна и Източна Европа са Чехия и Полша. Според анализатори това, което се случва днес там, ще го видим у нас и в съседните държави през идните години. Там наемните нива вече са възстановени от периода преди кризата. Ситуацията обаче не е като преди 2 години, когато цената на горивата, строителните материали и инфлацията не скачаха буквално с часове.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?