Следвайте ни

Българи монтират уникална смарт система в Истанбул

viber icon

Иновативна смарт система за осветление, монтирана от българи, превърна Музея за изобразително изкуство и скулптура на Истанбул във вълнуващо преживяване. Заслугата за това е на специалистите от завода на АББ България, разказва сайтът Инженер.БГ.  

Доскоро музеите в Турция бяха възприемани като неприветливи, елитарни места. Само че в последните години те стават все по-отворени и достъпни. Тази трансформация може да се види и в Музея за изобразително изкуство и скулптура в Истанбул. Новият му дом е бившият Склад №5 в квартал Каракой и има площ от 17 700 кв.м. Преди това културната институция се е помещавала в исторически дворец. 

Архитектите от EAA - Emre Arolat Architecture вдъхват нов живот на изоставения склад в района на пристанище в Истанбул. В хода на реконструкцията му стените са премахнати, а в основата и бетонното скеле на сградата са вплетени множество панели, свързани с рампи и мостове. В тези контейнери са изложени 15 000 произведения на изкуството. Така през 2020-а Музеят за изобразително изкуство и култура на Истанбул отвори врати след близо 6-годишна реконструкция и днес разказва историята на Турция чрез изкуството.

В тъмната част от деня червени светлини обагрят контейнерите. Ефектът е резултат от намесата на наши специалисти от завода на АББ България.  „За постигането на вълшебната светлинна атмосфера в Музея за изобразително изкуство и скулптура на Истанбул е инсталиран пълен набор от автоматизирани технологии на ABB - ABB i-bus® KNX DALI Gateway. Идентифицирайки условията на околната среда и обектите в близост, решенията на ABB се настройват така, че да осигурят най-оптималните нива на осветеност. Захранването от KNX платформата на ABB и комуникацията между шлюзовете DALI прави системата изключително гъвкава и лесна за управление от един компютър“, коментират от АББ България.

Музеят за изобразително изкуство и скулптура в Истанбул е открит през 1937 г. в едно от крилата на бившия султански дворец. Идеята е да съхранява и представя произведенията на съвременното национално изкуство. След затварянето си по време на Втората световна война от 2008 г. музеят отново посреща своите посетители.

През пролетта на 2020 г. е откриването на новия му дом - бившия Склад №5 в квартал Каракой, който е с площ от 17 700 кв.м.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?