44

Бизнесменът Турхут Исмаил: Обиколил съм 200 катедрали, но като храма в Ямбол не съм виждал

Той е мюсюлманин, но вярва в доброто. И в това, че Бог е един и не е важно на кого се кланяш, а какви дела вършиш.

Името му е Турхут Исмаил и влезе във фокуса на общественото внимание с това, че построи и реставрира много православни храмове. Навръх 24 май 2022 г. дари уникално платно на Желязната църква в Истанбул - изработи го от телешка кожа по технология отпреди 13 века. Турхут обясни, че е избрал „Св. Стефан" като една от светините на Българското Възраждане. Една от последните му задачи е да възстанови купола на католическия храм в Ямбол.

„Църквата беше претърпяла голям пожар. От Общината се опитали да я  възстановят. Не се справили с купола - най-високата част, но и най-сложна от архитектурна гледна точка. Старите шигли бяха изпопадали и при ремонта ги възстановихме. Подсилихме конструкцията на сградата и я укрепихме. Справихме се и с гниенето на дървото по покрива. За да има двойна защита, го облякохме с битумни керемиди и върху тях поставихме титан-цинкова ламарина - това му дава поне още 50-60 години живот“, разказа пред „Марица“ строителят реставратор.

Турхут започва работа по храма през август миналата година. „През септември в Бургас имаше силен вятър и той създаде бедствено положение в района - припомня строителят. - Вероятно точно навременната ни намеса предотврати евентуални още по-сериозни щети по католическата църква.“

През 90-те години на миналия век Турхут емигрирал в Испания и няколко години работил там. По онова време посетил близо 200 католически катедрали зад граница. „Никъде не бях виждал храм като този в Ямбол - с две крила. Лявото е издържано в канона на Римокатолическата църква, а дясното - на униатите. И в двете крила има по една топка с кръст. Един от кръстовете едва бе оцелял при пожара - възстанових го, реставрирах и днес той се пази като музеен експонат в София. За храма в Ямбол направих и дарих два нови кръста“, обясни Турхут Исмаил. Най-силно впечатление му прави куполът на катедралата в Ямбол, който е във вид на обърнато цвете. „За първи път виждам подобен детайл, нещо изключително сложно като изпълнение. Вероятно затова седем-осем години този фрагмент бе оставен без намеса след пожара“, добави строителят.

Турхут Исмаил се възхищава от турския президент Ердоган

 

Построена на 15 август 1906 г., църквата обединява две крила - едното е западен обред и се нарича „Пресвето сърце Исусово“, а другото, направено по каноните на източния обряд - „Св. св. Кирил и Методий“. Помещенията си поделят свещениците и монахините. Още в годините на Балканската война женското отделение е било използвано за военна болница. В частта на свещениците е бил разположен щабът на генерал Данаил Николаев, а от 1927-а тя се превръща в католическа Духовна семинария. Отделението на монахините пък става Девически пансион. Сградата придобива днешния си завършен вид през 1927 г.

 

Подходи към задачата с внимание и компетентност

Монсеньор Христо Пройков, Апостолическия екзарх за българите католици

 

Православни свещеници от Ямбол, които вече бяха работили със строителя Турхут Исмаил, ни насочиха към него. Църквата беше пострадала при пожар - имаше нужда спешно да бъде ремонтирано кубето. Трудна задача, която изискваше намесата на специалисти. Става дума за католическа църква, която принадлежи към епархия „Свети Йоан 23“ в София.

Срещнахме се с г-н Турхут Исмаил, той ни се представи и каза, че разполага с малко свободно време, защото е много зает. Но прие предизвикателството и в много кратки срокове професионално и коректно направи този спешен ремонт. Мога само да изразя нашата благодарност към него.

Бих добавил, че Турхут е един прекрасен човек, с когото може да се разговаря по различни теми. Обиколил е света и познава различни католически места, за които говори с компетентност и голямо уважение. Действително е един много широко скроен човек. 

Баща по призвание

Турхут Исмаил е строител по професия, философ по душа и баща по призвание. Има четири прекрасни дъщери - Самира, Тиара, Ясмин и Елис.

„За мен е важно всеки човек да намери своето щастие. Без значение е дали ще реставрира църкви, или ще поставя олимпийски рекорди, в семейната среда или чрез сложни операции в банковата сфера. Важното е да правиш нещата от сърце“ - това е философията за живота на строителния предприемач. 

„На рождения ден на най-малката ми дъщеря Елис бяхме в Истанбул. Разхождахме се със семейството ми и така попаднахме на откриването на Галатапорт - новото круизно пристанище, което превърна Истанбул в една от най-атрактивните отправни точки за круизи по Средиземноморието и Черно море“, разказва строителят. По същото време на брега на Босфора минава официалната делегация на турския президент Реджеп Ердоган. Нашият предприемач не пропуска момента, за да размени няколко думи с президента на южната ни съседка. Снимат се, а Ердоган подарява кукли на дъщерите му. 

„Имам уважение и респект към силни личности - бърза да добави Турхут. - Когато са сигурни в правотата на своята кауза, тези хора я следват докрай и отстояват правотата на своите позиции. Такъв беше покойният вече проф. Божидар Димитров, такъв е и Ердоган. И двамата имат отношение към културно-историческото наследство.

Да си спомним заслугите на нашия историк за възраждането на Голямата базилика в Плиска. И безценната помощ на Ердоган, който отпусна близо 8 млн. лева за ремонта на Желязната църква в Истанбул.

Да не говорим за другите му грандиозни проекти - втория Босфор, мегапроекта, който надминава всичко досега. Наскоро пътувах с колата си през моста „Чанаккале“, да спомена и футуристичната магистрала от Истанбул за Измир. Да не говорим за високоскоростните влакове, които видях в близост до магистралата за Анкара. Всеки път когато ходя в Турция, я откривам все по-променена с нови инженерни чудеса“, възхитен е нашенецът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?