Следвайте ни

Басейните стават био с технология без хлор

Все повече собственици на градина бракуват системите с хлор и избират технологията за биологично пречистване на водата с растения и микроорганизми

viber icon

 

Традиционните плувни басейни са напът да останат в миналото. Водата в тях най-често мирише на хлор и изисква постоянна поддръжка. Днес всеки човек иска да плува в естествена вода, чиста като тази в планинските езера. Решението е в био басейните и езерата за плуване!

Иновацията в случая е, че тези басейни разполагат с патентована технология за естествено пречистване на водата. Това става чрез растения и микроорганизми. Продукт на най-новите био технологии в света, те вече навлизат и на българския пазар чрез „БиоНова” - компанията от Бергкирхен в Бавария, от 1985 г. успешно усъвършенства тези най-близки до природата плувни езера и системи за естествени басейни. Техен лицензиран представител на пазара ни са проектантите от „ММ Concept”, архитекти, урбанисти, инженери и дизайнери, образовали се в Германия. 

 

През 2019 г. в Европа бяха изградени рекорден брой плувни езера и естествени басейни, сочат проучвания в индустрията за плувните басейни. Все повече собственици на басейни се отказват от конвенционалните системи с хлор и избират технологията за биологично пречистване на водата. Защо потребителите предпочитат да поръчват биологично почистен басейн от опитни доставчици на естествени плувни басейни? Защото излизат твърде много доклади, свързани с астмата след плуване на бебета в басейните. Опасностите идват от хлор, коагуланти, алгициди и други препарати, казват от „ММ Concept”.

Какво представляват био басейните и езерата за плуване?

Био басейнът се различава от традиционния с иновативната си технология -растения, микроорганизми и биологични филтри пречистват водата и я поддържат на високо ниво. Принципът е лесен и той е вдъхновен от природата. „Подобно на образуването и функционирането на естествени езера, съществуват и нашите езера за плуване. Те се състоят от различни по дълбочина зони. А растенията, които помагат при пречистването, постигат една идеална среда за развитие на микроорганизми”, обясни ландшафтният специалист Милен Червенков от екипа на „ММ Concept”. Принципът на действие е следният ​- в басейна се оформят две зони - регенерационната, където е растителността, и зона на плуване. Двете са разделени чрез разделители от дърво, естествен камък или бетон. Засмукването на водната повърхност става чрез т.нар. скимер или преливник. След като водата от повърхността е уловена от скимера/преливника, тя се отвежда за фина филтрация през специален филтър - това предотвратява появата на утайки по дъното на плувната зона. В същото време част от водата циркулира в регенерационната зона, която служи като естествен филтър. Състои се от различни фракции чакъл и субстратни смески.

Голямото предимство - вода без хлор

Едно от големите предимства в системата на "БиоНова" е, че поддържа водата кристалночиста без употреба на хлор и други препарати. Пречистването на водата с хлор в традиционните басейни има катастрофален ефект върху човешкото здраве. Хлорът е силно отровно вещество, предупреждават лекарите и той уврежда сериозно имунната, кръвоносната, дихателната система, сърцето и вреди на кожата, очите, косата. Със своето ноу-хау обаче системите на "БиоНова" са напълно безопасни за използване от хора на всякаква възраст. Освен това те имат изключително ниска консумация на електроенергия. „Така спестявате средства от препарати за поддръжка на водата. Системата е предназначена за дългогодишна експлоатация, така че инвестицията е еднократна”, уточни Червенков.

Инвестицията

Цената на едно езеро за плуване (био басейн) може да варира от 200 до 1500 лв./кв. м, уточняват от „ММ Concept”. В повечето случаи био басейнът или езерото са включени в проектите за озеленяване. Първоначално всички плувни езера изглеждаха по един и същ начин, днес естествените форми на изграждане доминират при дизайна. Към тях прибавихме стени от естествени камъни, прегради от дърво и метал, гранитни блокове, водопади и каскадни водни елементи, водно осветление, система за подгряване и други, разказа ландшафтният специалист. Той уточни, че оттам идва оскъпяването на басейните. Лесната им поддръжка също не е за подценяване. Специалистите успяват да създадат естествен баланс в естествения резервоар - така био басейните се превръщат в саморегулираща се био система и не се нуждаят от сложна и скъпа поддръжка, като традиционните. „Всичко, което се изисква от клиента ни, е от време на време да почиства растенията и листата, които идват във филтъра. Дори през зимата басейнът няма нужда от източване на водата, защото при минусови температури той се превръща в... ледена пързалка”, допълват от „ММ Concept”.

Една нова разработка на "BioNova" е системата за свободен от химическо почистване плувен басейн, без необходимост от изграждане на голяма зона за регенерация. В нея може да се добавят растения или зони за подводно засаждане само за декоративни цели.

За повече информация и контакти:

София 1766, ж.к. София Парк 

+359(0)889028484

+359(0)899534057

www.mm-concept.eu

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?