44

Банкерът Левон Хампарцумян: Пазарът на имоти у нас е далеч от прегряване

"В момента у нас няма нов кредитен бум, но има съживяване на определени сегменти. Българската икономика работи и догонва по-развитите икономики в Европа. Освен с капитала на големите бизнес играчи това става частично с кредити. Погледнат от този ъгъл, ипотечният сектор ​- особено в големите градове - стигна точка на прегряване. А динамиката му се поддържа от пазара на недвижими имоти." Това коментира пред „Марица“ банкерът Левон Хампарцумян. Според финансиста пазарът на имоти у нас обаче е далеч от понятия като „балон“ и не носи индикации за катастрофални прегрявания. „Засиленият интерес към кредитите е факт, но аз не мисля, че това е повод за тревога. Това е по-скоро повод за внимание! - допълни банкерът.  

 Така ли стоят нещата с имотите и има ли балон на този пазар

„Не, няма. Това и БНБ го каза. Тук отново зависи как дефинираме балона, защото „балон“ не е научно понятие. Това, което се наблюдава, е, че имаме бърз растеж на ипотечните кредити в сравнение с другите кредити на пазара. Но това са процеси, свързани с по-високите доходи на хората и с добре работещата икономика. Днес безработицата е на много по-ниски нива, което означава, че хората  имат работа и доходи“, обясни Хампарцумян. Финансистът дойде в Пловдив, за да открие първата среща от програмата за мотивация и кариерно ориентиране на учениците от 7​. клас в ОУ „Княз Александър I“, Пловдив. „Тази програма е част от стратегията ми за развитие на училището. Целта ѝ е да мотивираме и вдъхновим нашите ученици, като организираме за тях тези ежемесечни срещи с вдъхновяващи личности, които са се доказали в своята сфера“, каза пред „Марица“ директорката на училището Гергана Янева. Левон Хампарцумян бе първият гост-лектор в програмата.

Той разказа на присъстващите за живота си и за знанията и уменията, които е придобил. Обясни какво му е коствало да бъде на отговорен и важен пост в банковата ни система толкова дълго време. Какви компромиси е направил със себе си и за житейските и професионални качества, които е придобил и са му помогнали да постигне това високо ниво на  професионализъм. „Когато не ви се получават нещата ​- сменете посоката, посъветва банкер​ът възпитаниците на ОУ „Княз Александър I“. И им припомни крилатата фраза: „Ако работата ти е твоето хоби и вдъхновение ​- то няма да работиш нито един ден“. 

Той разби и митовете за най-престижните и доходни професии 

„Не всеки от вас ще има академична кариера след време. Не всеки ще покори нови звездни светове, но ще има някой, който ще е звездата в лепенето на плочки за баня например.

Защо не? Знаете ли, че надницата на подобен майстор в Германия достига до 30 000 лева на месец“, даде пример банкерът. Хампарцумян разказа какъв път е преминал, за да достигне до поста  главен изпълнителен директор на най-голямата финансова институция в страната - „Уникредит Булбанк“. „Моите родители са инженери-химици, а първата ми работа е свързана с „Кремиковци“, където работех на три смени, но пък се научих да правя сладолед в цинкови кофи“, разказа с прочутото си чувство за хумор банкерът.  

Запитан как е направил първия си милион, 

Хампарцумян се върна към годините на своята консултантска кариера в PriceWaterHouse Coopers и Earnst&Young. От дистанцията на времето обаче посъветва младите хора да инвестират само толкова, колкото са готови да загубят. Макар да е с диплома от Химикотехнологичния институт в София той изкара 18 години начело на „Уникредит Булбанк“, освен това беше зам.-министър на икономиката в кабинета на Иван Костов и изпълнителен директор на Агенцията за приватизация. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
12 коментара
Все тая

Все тая

31.05.2024 | 18:56

Отроче на бившата комунитистичекса върхушка където заради нея държава и народа не могат да се отърват от бюрократични рекет. За жалост никога не сме били европейска държава и все още не сме.

Отговори
2 0
Петър Димитров

Петър Димитров

30.05.2024 | 14:03

Стига ни занимавайте с вашата арменска отрепка. Господ да го убие

Отговори
5 4
Иван

Иван

30.05.2024 | 07:40

Ужас, догонваме европейската икономика! Това означава, че бедните граждани ще вдигат цените на нещата от първа необходимост. Кой друг, ако не бедните ще се съгласят да плащат на този европейски пазар?

Отговори
2 4
Хампацу...Ням

Хампацу...Ням

29.05.2024 | 23:03

Докога това бивше величие в пенсия ще философства навред и ще дава наклон на ..... мисълта!? Пи Ара му куца доста , както и осведомеността в последно време

Отговори
18 0
5555

5555

29.05.2024 | 19:37

Този банкер ли е или е ексбанкер? До колкото ми е известно отдавна не работи в УниКредит Булбанк. В коя банка работи в момента, че го представят за банкер? Ако Иван Костов не го беше направил шеф на Агенцията за приватизация за да подари Булбанк на италианците щях да го питам къде серат гладните. С образование по химия стана изпълнителен директор на банка. Това само в България е възможно.

Отговори
28 2
Данчо христов

Данчо христов

29.05.2024 | 19:34

Кой в цялата България или в целия свят го интересува мнението на този дърт измекяр какъв му е проблемът взема една чанта пари да отива да копае някъде картофи и да спре да се прави на най-великия умник на света никой не го интересувам мнението на този измисяр

Отговори
19 1
Зоро

Зоро

29.05.2024 | 18:41

От този няма отърване.Днес е тука ,утре в БТВ, НОВА,БНТ.Вече не смея да си отворя хладилника ,да не изскочи отвътре .

Отговори
28 0
Скрий се ве

Скрий се ве

29.05.2024 | 17:41

Лъжец!! 100к евра за няма и 90 кв.си е чисто оберджийство!!

Отговори
25 2
Бай Захари

Бай Захари

29.05.2024 | 17:13

пръцконян беше инсталиран от манги костов в гепената от него наша банка, а сега е съветник по гепене на манги тиква

Отговори
24 1
Фат мак

Фат мак

29.05.2024 | 16:54

Не е прегрял ами изгорял. Кауфланда не може да си продаде козунаците за Великден още ама апартаменти за фатмаци

Отговори
19 3

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?