71

Българка менажира уникалния парк на крал Салман СНИМКИ

King Salman Park е най-големият зелен атракцион на света. В Пловдив ландш. арх. Калина Райчева участва в екипа, който разписа Програмата за развитие на зелената система

 

Българка е част от екипа, който менажира мегапарка на саудитския крал Салман в столицата на Саудитска Арабия - Рияд. Той е най-големият в света и се нарича King Salman Park. По проекта работи Калина Райчева, тя е ландшафтен архитект от Пловдив. От години живее в Берлин, но е била част от екипа, разписал една от програмите за зелената система на града. 'Щастлива съм, че работя по такъв огромен проект.

Още повече

създаване на устойчива екосистема в суровия климат на Риад

е голямо предизвикателство. Идеята на проекта е да бъде истински зелен оазис, който да преобрази облика на столицата. За тази цел се моделира теренът, създават се реки и водопади, обгърнати в гъста растителност. В ландшафта се вписват множество архитектурни елементи, които все пак са една малка част от общата площ от 16 кв. км. За мен като ландшафтен архитект е безценен опит да бъда част от управлението на такъв проект", уточни за "Марица" Калина.

И така паркът на крал Салман е

най-големият зелен оазис в света

с внушителните си 13,4 квадратни километра (5,1 квадратни мили). Само вложението в него е напът да „погълне” космическите 23 милиарда долара (20,19 милиарда евро, 17,51 милиарда британски лири). Плановете са Кing Salman Park да бъде построен върху старо летище, паркът е пет пъти по-голям от лондонския Хайд парк и четири пъти по-голям от Централния парк в Ню Йорк. И е достатъчно голям, за да побере кралски комплекс, кралското голф игрище, от най-висок клас ​- с 18 дупки, жилищни квартали, хотели и множество сгради на културата и изкуството, като музеи, театри и изложбени зали.

Достъпът в парка е строго регулиран,

дава се приоритет на пешеходците

и нискоскоростни превозни средства, като електрически тротинетки и колела. Такъв мащаб налага изграждане на подземно метро със 7 метростанции, които да осигурят достъпа до сърцето на парка. В него е помислено за спорта в Рияд - предвидени са множество спортни и развлекателни съоръжения, но не само. Тук ще бъдат засадени 7,5 милиона дървета, което ще увеличи зелената покривка на града от 1,5% на 9,1% от общата му площ и ще намали температурата на околната среда с 2 градуса по Целзий.

Идеята е в бъдеще паркът

да осигури до 70 000 нови работни места. 

Проектът има за цел да създаде устойчива екосистема и да насърчи действия срещу глобалните изменения на климата. Според организаторите схемата предлага възможности на стойност 15 милиарда долара (13,17 милиарда евро, 11,44 милиарда лири) за частния сектор, а именно - предприемачи да инвестират в жилищни, търговски, развлекателни и уелнес зони.

Зад проекта стои арабската архитектурна и инженерна организация Omrania. Базем Алшихаби, основател и управляващ партньор на Omrania, казва, че проектът ще създаде „пространство, което ще върне човешкия живот в Рияд, а не сегашната ситуация, в която автомобилите са основното средство за транспорт и се обръща малко внимание на човека, който иска да ходи пеша и да кара велосипед или да тича”. След всичко това паркът има амбициите да придаде световна класа на Рияд. 

 

В екип с Теодора Бонева

Калина създаде идеята за зелен оазис около Марица

Първите стъпки на Калина Райчева в ландшафтната архитектура са в Пловдив. Преди десетина години тя, в екип с Теодора Бонева, разработиха концепцията за зелен оазис по поречието на река Марица. Той трябваше да се изгради точно между моста на Герджика и Адата. Тясната ивица от южната страна на реката е дълга цели 800 метра и тази линеарна структура беше планирана като зелен остров с велоалея, открит фитнес, детска площадка, оборудвани с дизайнерска паркова мебел. Елементи, покрити с катерливи растения, допълват цялата композиция, за да създават уютни пространства, като изолират новия парк от уличното платно. 

Проектът бе част от инициативите на Община Пловдив за социализация на река Марица, но така и не се реализира във времето. Калина Райчева участва и в разработването на Програмата за развитие, поддържане и опазване на зелената система на Пловдив в качеството си на ландшафтен архитект.

 

 

 

234595

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?