Следвайте ни

България осма в ЕС по поскъпване на жилищата

viber icon

България е на осмо място сред страните от Европейския съюз (ЕС) по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие както спрямо същия период на миналата година, така и спрямо предходното тримесечие, показват данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от "Труд".

За година жилищата в страната са поскъпнали със 7,5%, което е над средното ниво за ръст на цените в страните от ЕС през същия период от 6,1%. На първо място по поскъпване на къщите и апартаментите е Люксембург със 17% увеличените. На следващите места са Дания с 15,3% и Литва с 12%. Топ пет на страните от ЕС се допълва от Чехия с 11,9% и Нидерландия с 11,3%. Оказва се, че пандемията е оказала положително влияние върху цените на жилищата. Във всички страни от ЕС, с изключение на Кипър, има ръст на цените на апартаментите и къщите, като в пет от държавите увеличението дори е двуцифрено. Жилищата са поскъпнали повече, отколкото у нас, и в Германия и Австрия - съответно с 9,4% и 8,3%.

Оказва се, че дългият престой у дома по време на пандемията, както и ниските лихви по депозитите, увеличават желанието на хората да придобият ново жилище - за да живеят в по-просторен апартамент, както и за да инвестират парите си.

Кипър е единствената страна членка на ЕС, в която има спад на цените на жилищата на годишна база през първото тримесечие - с 5,8%.

Спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. цените на жилищата у нас са нараснали с 3,2%, което е почти два пъти повече в сравнение със средното увеличение за страните от ЕС от 1,7%. На първо място по поскъпване спрямо предходното тримесечие е Естония с 6,6%. Топ три на страните от ЕС се допълва от Дания с 5,8% и Литва с 5%. В първата петица на страните от ЕС влизат и Чехия с 4,6% и Унгария с 4,5%. Пред нас по поскъпване на жилищата са и Люксембург с 4,3% и Нидерландия с 4%.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

ЪхЪ

ЪхЪ

09.07.2021 | 14:34

Българите сме най-глупавата нация . В цял свят в тази пандемия цените падат както на храни, така и на суровини и продукти , а тук обратното ! Мутрите от парламента манипулират цените както си искат , защото те печелят от това , гледат да взимат проценти и комисионни . Хич не ги интересува , че все по-голям процент българи са на ръба на оцеляването .

Отговори
4 1
София

София

10.07.2021 | 22:30

Ти казваш от твоята паница. Фактите депозитите по време на пандемията са се увеличили от 52милиарда на 62 милиарда. Което казва,че хората са спестили в момента има инфлация и искат да си защитат парите в имоти. Пожелавам ти да си намериш работа със добра заплата и тогава няма да пишеш такива неща.

Отговори
2 0
Батко

Батко

09.07.2021 | 09:40

Бълагарите са богат народ и имат пари за жилища ;)

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?