Следвайте ни

БАИС отличи двама млади учени

viber icon

„Теория и практика за устойчиво бъдеще“ - това бе темата на ХI международна научна конференция „Проектиране и строителство на сгради и съоръжения“. Тя се проведе във Варна и представи научни и практически разработки на преподаватели, студенти, докторанти и специалисти от България, Македония, Сърбия, САЩ, Словакия, Румъния и др. Българска асоциация за изолации в строителството (БАИС) бе партньор на събитието. С фирмени презентации участваха членовете на БАИС: „Хидромат“ ООД, „Сен-Гобен България“ ЕООД и „Мапеи България“ ЕООД.

Започнала през 2000 г. като Национална конференция от Съюза на строителните конструктори в България и Научно-техническия съюз по строителство в България, днес конференцията „Проектиране и строителство на сгради и съоръжения“ за осми път е и международна. Нейни организатори са Научно-техническият съюз по строителство в България, КСБ и КИИП. Съорганизатори са: Федерацията на научно-техническите съюзи в България. Инж. Йордан Николов - изпълнителен директор на  БАИС, връчи две грамоти за „най-добър доклад на млад учен“. Отличените са д-р инж. Александър Жипонов и инж. Станислав Бакърджиев. 

Железопътните естакади гарантират дълготрайна експлоатация

Д-р инж. Александър Жипонов, главен асистент в катедра „Транспортно строителство“ на УАСГ, представи доклад  на тема „Техническо решение за железопътен рамков мост, гарантиращо дълговечност и безаварийна експлоатация“.

В доклада са разгледани рамковите конструкции, които се използват като статическа схема за изграждането на железопътни естакади. Това е едно доказано решение, при което се гарантира: дълготрайна и безпроблемна експлоатация, поведение, гарантиращо поемането и предаването на вертикалните и хоризонтални усилия, преразпределяне на възникнали по време на експлоатацията деформации. Липсата на лагери и фуги при рамковите конструкции, ги прави изключително надеждни и адаптивни както към натоварванията, така и към деформациите в периода на експлоатация.

Бъдеще за безгредовите стоманобетонни плочи

Вторият носител на грамота инж. Станислав Бакърджие е инженер/докторант в катедра „Технология и мениджмънт в строителството“, Строителен факултет, ВСУ „Любен Каравелов". Темата на неговия доклад е: „Експериментално изследване на безгредови стоманобетонни плочи, изпълнени с метод за ранно декофриране“.

В него е изследвано поведението на експериментална двуетажна монолитна конструкция през периода на изграждане на безгредовите <210> плочи с кофражна система, подходяща за прилагане на ранно декофриране. Сравнени са експерименталните резултати на деформациите на плочите с тези от числения модел на конструкцията. От получените резултати и сравнения са направени изводи, които касаят производството на стоманобетонни плочи чрез кофражни системи, подходящи за ранно декофриране.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?