Следвайте ни

БАИС: Цифрови дневници вместо технически паспорти на сградите

Създаването им трябва да се поеме от държавата с пари от Плана за възстановяване

viber icon

Техническите паспорти на сградите във вида, в който се изготвят, съхраняват и използват в момента, са безполезни. Затова изготвянето им среща такава съпротива. В дигиталния век такъв подход е анахронизъм. Държавата трябва да финансира изготвянето на първоначалните технически паспорти на всички сгради, но в техния електронен вариант, твърдят от Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС).

„Изготвянето на технически паспорти на всички сгради следва да бъде финансирано от държавата чрез използване на възможностите, които дава Националният план за възстановяване и устойчивост", казва инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на БАИС. Според него собствениците не са виновни за това, че документацията на сградите не се пази в общините. Така ще бъде гарантирана равнопоставеност на всички собственици на сгради и ще се стандартизира изпълнението на проекта.

Европейската комисия е възложила проучване на практиките в Евросъюза. През 2020 г. изследването е завършило с доклад, в който се препоръчва създаването на цифрови сградни дневници (ЦСД). Те трябва да обобщават цялата информация за сградите - технически паспорт, сертификат енергийна ефективност, сградни инсталации и т.н., за целия жизнен цикъл на сградата. Създаването на такива сградни дневници е основата на дигитализацията в строителния сектор. Това би позволило на много заинтересовани страни да разполагат с подробна, достоверна, актуална и достъпна информация за сградния фонд. По този начин МРРБ и общините ще могат да планират процесите по енергийно ефективното обновяване и да контролират експлоатацията и поддръжката на сградите.

БАИС изразява своето безпокойство относно многократното отлагане на решаването на един важен за страната ни проблем - а именно изготвянето на технически паспорти за всички сгради от българския сграден фонд. Необходимо е да се търси прагматично и устойчиво решение, а не отлагане във времето. С това проблемът се задълбочава, а рискът за безопасността на сградите се увеличава.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Сгради

Сгради

14.07.2021 | 11:43

Точно те да дават препоръки, малко нахално, Бизнеса им ще е точно това и едно обследване на сградите от самите тях би им отворило работа за цял живот. Е всеки си търси работа било под крилото на Европа или България. Ама това в тази посока не намирисва ли на нещо друго, а пък голяма грижа за хората. Тук държавата не само не трябва да подкрепя тези неща, ами би трябвало да ги разглежда като криминални. Това всичкото трябва да става със съвети и консултации от строителни специалисти които да са платени от държавата. Хората трябва да разберат кое е редно и кое не за да може да бъдат отстранени проблемите, и едва тогава да се подходи по този начин.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?