4232

Атлас показва онлайн паметници на културата

Атлас на недвижимите културни ценности в България вече е достъпен на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство

Той обхваща всички обекти от списъка на световното културно наследство и от регистъра на археологическите резервати, както и между 10 и 15% от паметниците на културата, за които са определени граници и предписания за опазване според изискванията на Закона за културното наследство. 

В базата данни са въведени и част от останалите обекти, но само с техните координати и информация за статуса им, уточняват от НИНКН. С червен контур са точките, в които се намират обекти от недвижимото културно наследство. Пещерите имат специфичен статут и са маркирани със сив контур.

Дигиталната карта е създадена от екип на НИНКН и през следващите месеци ще продължи допълването й с единични и групови обекти и територии. Тя е един от ефективните инструменти за широк достъп до информация, проследяване на тенденции и опазване на недвижимото културно наследство, от който могат да се възползват гражданите, местните и държавните институции. 

"До този момент има около 40 000 регистрирани паметника на културата, голяма част от тях са архитектурни. Ние все пак решихме да започнем отнякъде, защото не може всичко наведнъж да се случи, и започнахме с археологическите паметници. В първия етап включихме тези, които са част от световното наследство, вписани от листата на ЮНЕСКО, всички археологически резервати съгласно Закона за културното наследство. А също така и значителна част от обектите, които имат определени граници и предписания за опазване", каза главният експерт от Института д-р Алета Гуадели.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?