49

Ателиетата вече със статут на жилища, ето при какви условия

Ателиетата ще могат да получават статут на жилища при определяне на предназначението на сградите. За едностайните жилища вече ще се разрешава да се разполагат и на север, североизток и северозапад, съобщават от регионалното министерство. 

Това предвиждат публикуваните за обществено обсъждане промени в Наредба № 7 за правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.

 Досега се изискваше едностайните жилища да имат изложение само към юг, югоизток, югозапад, изток или запад. Предлаганите изменения ще позволят на собствениците на такива обекти да получават адресна регистрация и да използват произтичащите от нея права за достъп до социални услуги. Така ще се решат и проблемите за тези имоти при присъединяването към мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура.

Отпада изискването за помещенията в подпокривните пространства да имат най-малка височина от 1,5 м, предвижда още проектът на наредбата.

Изискването за светла височина на първия надземен етаж в нови жилищни сгради, когато е предназначен за магазини и заведения за хранене, ще се отнася и за сградите със смесено предназначение.

В областта на проектирането се премахва възможността за различно тълкуване от администрациите на изискванията за броя на комините в дневните с кухненски бокс.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Георги v.

Георги v.

03.07.2022 | 16:21

Променят параметрите, но никъде в наредба 7 няма, че ателиета та стават със статут на жилища. Единствено се повтаря текста в ЗУТ, че при определяне предназначението на сградата, ателиетата се считат за жилища. Този текст устройва единствено и само строителите. Проблема за хората закупили ателиета остава нерешен.

Отговори
4 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?