2374

"Арконт дизайн" проектира новата детска болница в Пловдив

Седеметажната сграда с РЗП от 17 672 кв. м ще е част от УМБАЛ "Св. Георги"

Нова детска болница ще лекува малчуганите на пловдивчани. Тя е част от УМБАЛ „Св. Георги", а проектът е на „Арконт дизайн“ с проектанти арх. Радка Стефанова и арх. Христина Стефанова. Екипът вече  е изготвил и има одобрен инвестиционен проект, с издадено разрешение за строеж.

Става въпрос за строителство на нова седеметажна сграда в базата на УМБАЛ "Свети Георги“ ЕАД на бул. „Пещерско шосе“ № 66, уточняват проектантите. В нея те обособяват нов диагностично-лечебен корпус, където ще работят специалисти от педиатрията и онкологията, които към момента са позиционирани в незадоволителен сграден фонд на бул. "Васил Априлов“ № 15а. Предвижда се сградата да бъде с разгърната застроена площ от 17 672 кв. м, със седем етажа и сутерен.   

Припомняме, че в годините назад ръководството на УМБАЛ "Св. Георги" търсеше варианти за осигуряването на финансирането за подобряване на съществуващия сграден фонд на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания. Опитите от 2016 г. и 2017 г. да бъде реновиран старият сграден фонд чрез финансиране от европейски структурни фондове по проект на Министерството на здравеопазването завършиха безуспешно и с писмено становище от МЗ, че сградата на Клиниката по педиатрия не отговаря на съвременните архитектурни изисквания на стандарта по спешна медицина и се налага преместване на спешния прием на деца в клиниката. През следващите години лечебното заведение поде мащабна благотворителна кампания за набирането на средства за изграждането на нова сграда - за педиатричен и онкохематологичен комплекс. Държавата също подкрепи инициативата и осигури 16 934 791.00 лв. през 2020 г. от Министерския съвет. През 2022-ра с приемането на Закона за държавния бюджет беше предвидено и допълнително финансиране на проекта от 25 000 000 лева. На този етап предстои да се сключи договор за строителство в срок между 5 и 8 месеца. Срокът за строителство след това е 24 месеца.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

28.09.2022 | 15:08

бърз и сериозен кредит за физически лица и фирми Нашата финансова институция е специализирана в договори за заеми за хора, които имат затруднения с банките. Ние предлагаме заеми от 5000 евро до 800 000 евро. лихвения процент от 2,5% години със срок на погасяване до 25 години за вашите нужди свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?