2374
Следвайте ни

Архитектите до кмета на Пловдив: Зала "Лотос" е един кич, а може да бъде нещо много хубаво

От КАБ и САБ са възмутени от „скандалната и бутафорна’’ експозиция на динозаври, твърдят че сградата е по-подходяща за детски център

viber icon

Зала „Лотос” отново е арена за сблъсък между архитекти и ръководството на Община Пловдив и Природонаучния музей. От пловдивската колегия на Камарата на архитектите в България, както и от Съюза на архитектите напомнят, че преди 3 години са настоявали за публична дискусия и несъгласието си сградата да стане експозиция на динозаври. Вместо това сградата може да се превърне в детски културен център за таланти: детска картинна галерия със скулптури и всякакъв вид детско и юношеско творчество, предлагат от гилдията.

„Три години по-късно вече сме свидетели на един скандал и печалния резултат сътворен от вас“ - възмутени са от гилдията в писмо до кмета на Пловдив Здравко Димитров, до зам.-кмета по култура Пламен Панов и Огнян Тодоров, директор на Природонаучен музей Пловдив. 

В писмото си архитектите виждат три проблема

в случая: възпитателен, законодателен и комуникационен, който касае политиката да се вземат самоволно решения, засягащи града, обсъждани само в административен кръг. „Бюджетът на Общината е бюджет на всички граждани, а град Пловдив ще трябва да го има и след вас“ - критикуват в писмото си от гилдията. Те поставят и въпроса за нарушените авторски права на проектантите: „Нарушени са авторските права на проектанта (поради факта, че няма писмено изявление за съгласие за преустройството на сградата, която е обект на авторското право, както и от нейните - на арх. Димка Танева - наследници). И това идва от самата общинска администрация, която отговаря за реда и законността в града“, четем в писмото. Припомняме, че проектът на сграда „Лотос“ е дело на архитектите Мария Сапунджиева и арх. Димка Танева, която ни напусна преди месец.

Построена е през 1973 г. като Дом на новороденото

и е изградена с първокачествен мрамор. В едно от последните си интервюта преди време арх. Димка Танева каза: „Тази сграда и Домът на младоженеца оформят тържествен ансамбъл. Нейната архитектура ясно показва че тя може да се ползва от най-малките на града. Това предназначение трябва да се запази, като се свърже по някакъв начин с изкуството. Това е единствена по рода си сграда в България и

като детска галерия също ще е първата.

Без почти никакъв ремонт и никакъв бюджет. Нужно е само освежаване”. Днес архитектите от КАБ и САБ продължават да защитават тази позиция: а „Съвременните експозиции за деца по световните музей са интерактивни, стимулират въображението и любопитството на децата, съчетават визуални анимации, компютризирани изображения в среда като в холивудски филм. А в Пловдив имаме пластмасови палми и динозаври, които не са в реален мащаб - цялата тази бутафория напомня за селски панаир. Аматьорският подход в реализацията на „експозицията“ може да бъде наречена с една дума - кич“, пишат в писмото си архитектите.

Тревога сред гилдията буди и перспективата отсрещната сграда, където преди време имаше бирария, да стане част от фонда на музея. Става дума  за сградата на „Домът на младоженците“ (чийто автор е доц. арх. Матей Матеев и отново арх. Димка Танева).

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Мимето

Мимето

15.12.2021 | 13:11

Домът на младоженците е идеален за Пионерски дом с певчески, музикални, драма и куклени кръжоци и пр. художествени състави. Безплатни, но допускане с конкурс.

Отговори
2 6
Ахам

Ахам

15.12.2021 | 13:44

Остава и пионери да намериш отнякъде.

Отговори
6 3
Mимето

Mимето

15.12.2021 | 14:08

Ако има дом и пионери ще се намерят.

Отговори
3 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?