44

Архитекти: Ремонтите по ул. „Хр. Г. Данов“ са незаконни

Улица “Христо Г. Данов” в частта ѝ от кръстовището с ул. “Бетовен” до бул. “Руски” става пешеходна с решение на Общинския съвет в Пловдив. Предложението на кмета на район “Централен” Георги Стаменов беше прието с 31 гласа “за”, 10 “против” и 11 “въздържал се”. Идеята бе подкрепена от ГЕРБ, „Съединени за Пловдив”, „Браво, Пловдив” и ИТН. Против бяха съветници от БСП и “Възраждане”, а ПП-ДБ се въздържаха. 

Три протестни подписки, подкрепени от над 100 граждани, обаче  атакуваха готвената промяна. „Категорично се противопоставяме на идеята, защото затварянето на този участък ще внесе допълнителни затруднения в трафика и паркирането”, заявяват живеещите на съседните улици „Съгласие”, „Александър Екзарх”, „Никола Генадиев”, „Цанко Церовски”, „Антим I”, „Кап. Бураго”, „Кирил и Методий”. 

Свое становище по въпроса имат и архитектите от Камарата на архитектите и Съюза на архитектите под тепетата, които са адресирали мнението си до областния управител инж. Илия Зюмбилев.

От двете сдружения настояват, че в своята дейност следят и стриктно  прилагат  нормативната уредба в сферата на градоустройството, архитектурата и строителството с убеждението, че само законосъобразни действия от страна на администрациите са една от предпоставките за изграждане на устойчива и хармонична градска среда, която да остане във времето.  

Според архитектите взетото от Общинския съвет решение за пешеходната зона е в явно нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), поради което искат областният управител да върне това решение за прегласуване в местния парламент.

Като мотив те изтъкват, че съгласно ЗУТ Общите устройствени планове са основа за цялостното устройство на териториите на общините и са задължителни при изготвянето на подробните устройствени планове.

"Приетият ОУП с Решение на Общински съвет - Пловдив №521, взето с протокол №22 от 24.11.2022 г., определя пешеходните пространства в централната градска част, като остав​я останалата улична мрежа за изпълнение на ​нейната основна функция ​- обслужване на прилежащите имоти и прокарване на транспортното движение в града. Посочената улица не е предвидена за пешеходна, а трансформирането ѝ в такава не става с Решение на ОС, а в следния последователен ред:  

1. Решение на ОС за промяна на ОУП;  

2. Изработване на проект за промяна на ОУП, съгласуван с РИОСВ, РЗИ, НИНКН и Министерството на културата, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, КАТ-Пътна полиция; 

3. Приемане на проекта от Експертен съвет при Община Пловдив; 

4. Приемане на проекта за ОУП от ОС.  

Никое от тези действия не е извършено, което определя решение №134, взето с протокол №7 от 25​.04.2024 г. на ОС - Пловдив,  като незаконосъобразно", настояват от двете сдружения на архитектите.

Според тях извършените строителни дейности от ноември 2023 г. до април 2024 г. на ул.  „Хр. Г. Данов“ в участъка от ул. “Бетовен“ до бул. „Руски“, включващи повдигане на нивото на уличното платно до това на тротоарите, смяна на асфалтовата настилка с паважна,  стесняване на уличното платно, прокарване на нова подземна осветителна електроинсталация и канализация за дъждовни води, са предприети без одобрени съгласно ЗУТ строителни проекти, съгласувани с  контролните органи и издадено строително разрешение, както и без осъществен строителен надзор. 

"Съгласно чл. 224, ал. 1, 224а и 225, ал. 2 от ЗУТ предприетите действия представляват незаконна строителна дейност и към участниците в строителния процес - възложител, строител и проектант - следва да се приложат административните мерки, предвидени в чл. 232 от ЗУТ", аргументират се архитектите.

"В заключение, искаме да изразим нашето възмущение относно действията на Общинската администрация, подкрепени от Общинския съвет, чиято отговорна задача е да следят за спазването на закона, а вместо това фриволно го нарушават", пише още в становището. Призивът към областния управител е да направи нужното за защита на правовата държава и да вземе мерки срещу административния произвол и хаос.

 

Снимки: Наташа Манева 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Стига бумащина

Стига бумащина

15.05.2024 | 19:34

А, бе, защо само документи. И сложни процедури, улицата е прекрасна и ние, които живеем искаме да е пешеходна, искаме спокойствие.

Отговори
6 8
Стига документи и процедури измисляйте

Стига документи и процедури измисляйте

15.05.2024 | 17:06

В Пловдив е така, все на контра. Прави се нещо хубаво, улицата стана добро, които си живеем там сме добре, ама тия с магазините по улицата са основните плюнкаджии. Нека е пешеходна, няма до има шум, прах, само спокойствие.

Отговори
12 11
реалино мислещ

реалино мислещ

15.05.2024 | 17:33

Това дали една улица да е пешеходна се определя само и единствено от хората живущи по дадена улица и хората живущи по околните улици. Те са тези, които ще поемат основните негативи от това, че колите няма да изчезнат, а ще се преместят по съседните улици. Има много начини за изчистването на въздуха и един от тях е намаляване на колите в целия идеален център едновременно, а не на парче което концентрира същия брой автомобили на по - малко улици.

Отговори
13 2

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?