44

Архитекти от 5 страни обменят опит в опазването на паметниците

Архитекти от 5 държави ще си партнират в образователния обмен и опазването на недвижимото културно наследство. Инициативата е на парижката Школа "Шайо" и Националния институт за недвижимо културно наследство с подкрепата на министерствата на културата на България и Франция, френски институти и Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС). 

„Планираме да създадем цикъл от обучения и мрежа от експерти в България, Румъния, Молдова и Украйна, които могат да работят заедно в бъдеще по общи проекти, а в перспектива обсъждаме да се присъединят Северна Македония, Сърбия, Хърватия, Кипър, Черна гора, Албания и Турция“, каза арх. д-р Делфин Абулкер, зам.-директор на Школа "Шайо". Тя и колегите ѝ Стефан Манчиулеску и Флоранс Бабикс представиха няколко проекта за възстановяване на архитектурни образци и методологията на обучение на 137-годишната френска школа.

Сътрудничеството в Югоизточна Европа ще стъпи върху опита, натрупан от курса "Шайо - България" с неговата близо 24-годишна история. Двегодишният специализиран курс съчетава лекции по история на архитектурата, строителни материали, консервация и реставрация на сгради, международно и национално законодателство с архитектурни ателиета, в които експертите изминават в реални условия целия процес от проучването и документирането, през анализа и синтеза на данните за обекта, до идеите и проектите за неговия нов живот.

Ателиетата създават начин на мислене, коментира арх. Стефан Манчиулеску, главен архитект за историческите паметници в департаментите Кантал, Корез и Горна Лоара и преподавател в Школа "Шайо". Той отбеляза, че постигнатото от курса "Шайо - България" е образец, който заслужава да бъде възприет и в други страни.

По думите на директора на НИНКН арх. Петър Петров, партньорството между експертите от държавите в региона е ценно и заради факта, че обменът на информация и опит ще помогне за изясняването на общата картина на състоянието и опазването на архитектурното наследство, на законодателството и на нагласите на експертите и обществото.

Съседните страни имат сходно развитие на крайбрежните курорти и архитектурно наследство с висока стойност, в което личат европейски тенденции и местни особености.

Участниците във форума посетиха емблематични за XIX и XX век сгради, разположени между Балчик и румънския Ефорие Суд. Наесен в курорта Ефорие Суд ще бъде проведено първото ателие за архитекти от региона.

На 3-дневния международен семинар беше структурирана програмата за бъдещия научен и образователен проект. Домакин беше комплексът „Дворецът“ в Балчик - паметник на архитектурно-строителното и парковото изкуство, създаден в началото на ХХ век.

НИНКН се връща в сградата на „Дондуков“

Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) се връща в сградата на бул. „Княз Ал. Дондуков“ 16 в столицата, след като министърът на културата Кръстю Кръстев я предостави за безвъзмездно ползване от института. Това е знаков жест към всички пазители на недвижимото културно наследство, отчитат в гилдията.

Във възстановената сграда ще има зали за обучения по опазване на недвижимото културно наследство и за специализирания курс за архитекти "Шайо - България". Припомняме, че деветото издание на курса 2022-2024 г. се провежда в Пловдив. Над 100 архитекти са завършили програмата от началото ѝ през 2000 година досега, като почти всички днес работят в областта на опазването на недвижимото културно наследство. Школата "Шайо", основана през 1887 г., задава европейските стандарти в сферата на проучването, документирането и опазването, реставрацията и съвременното осмисляне на недвижимото културно наследство.

В края на миналата година НИНКН, Школата "Шайо" към Центъра за архитектура и наследство в Париж, Министерството на културата и посланикът на Франция у нас подписаха споразумение за сътрудничество, с което курсът бе подновен след двегодишно прекъсване. Освен това през 2023-а България беше определена за регионален център по опазване на недвижимото културно наследство в Югоизточна Европа като част от 24-годишното партньорство между НИНКН и Школата за висши науки "Шайо" в Париж. 

Преместването на НИНКН на бул. „Княз Ал. Дондуков“ 16 в архитектурния паметник (деклариран от 1978 г.) е символно за дейността на института и за превръщането на опазването на недвижимите ценности в приоритет през последните години. Освен специализирания курс за архитекти "Шайо", във възстановената сграда ще бъде осигурена работна площ за новата Дирекция „Световно наследство“ и за развиване на мониторинга на паметниците на културата. Ще бъдат организирани по-просторни приемни за обслужване на гражданите и за методическата дейност на института.

В изложбената зала на обновеното място ще бъдат показвани експозиции, свързани с паметниците на културата и дейностите на института, като започналата през 2022 г. Териториална програма, създаването на дигитални копия на ценни обекти с модерното оборудване, което институтът получи тази година, проектите на възпитаниците на курса "Шайо - България", както и новите проекти на НИНКН за популяризиране на богатото културно наследство на страната.

Предстои реставрация на сградата

Дълги години красивата стара къща е била използвана от НИПК - предшественика на НИНКН. Тя е дарена на института през миналия век и волята на дарителите е да се използва за дейностите по опазване на паметниците на културата. Предстои реставрация и адаптиране на двуетажната сграда, която в момента е в лошо състояние, уточняват от НИНКН.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?