Следвайте ни

Арх. Радомир Серафимов: Офис сградата на бул. "Северен" ще се превърне в емблема за целия район

Тя включва не само работни пространства, но и зони за срещи, хранене, търговия, рекреация, спорт

viber icon

- Арх. Серафимов, каква концепция заложихте в проекта ви за PIMK Office Center?

- Нашето проектно решение предлага конфигурация от два еднакви Г-образни архитектурни обема, вплетени в своеобразен „меандър“, разположени върху 2 общи сутеренни паркинг-нива. В обемно отношение всяка от сградите е образувана от пресичането на два паралелепипеда под прав ъгъл с две относително равностойни крила. Едната ос е ориентирана по посока север-юг и е успоредна на булеварда, а другата е перпендикулярна на първата в посока изток-запад. Чрез позиционирането и формообразуването на двете тела се образува „вътрешен двор“, решен като парково пространство с богато озеленяване, водни площи и множество зони за рекреация.

Основната концепция беше да създадем модерен „офис парк“, който да осигурява както удобни и технологични работни пространства, така и приветлива среда на обитаване. Специфичното местоположение на имота - на скоростна „градска магистрала“, част от формиращ се бизнес парк, налага

сградата да има отличителен, уникален и запомнящ се характер.

Целта е с него тя да стане разпознаваема и да се превърне в емблема. По тази причина с проекта се предлага един опростен обем, в който основно значение имат формообразуването, пропорциите, пластиката и  растерът на фасадата. 

- Какво е важно за вас като архитект, интересува ли ви например дали обитателите в бъдеще ще се чувстват кoмфopтнo?

- Съвременният градски човек прекарва по-голямата част от своето ежедневие в работна атмосфера. Ето защо модерните офис сгради включват не само работни пространства, но и зони за срещи, хранене, търговия, рекреация, спорт, паркиране, технологично оборудване и т.н.  Можем да ги разглеждаме като сложен единен организъм, който предлага различни форми и пространства на обитаване и в този смисъл предизвикателствата са големи. Ние като архитекти си даваме ясна представа, че имаме изключително отговорна задача, защото много често резултатите от нашите проекти остават за дълго във времето и до голяма степен формират средата, която ни заобикаля. Затова се стремим към създаване на устойчива архитектура.

 

- Свидетели сме на какви ли не бутафории в съвременната архитектура. Каква е вашата философия за стойностна архитектура?

- Ние вярваме, че качествената архитектура се прави от хората - за хората и в този смисъл тя представлява сложна

симбиоза от градоустройствено планиране, естетика, форма, дизайн, функция,

технология, строителство, експлоатация… списъкът е дълъг!  Архитектурата има отношение към множество аспекти на човешкия живот и именно това я различава значително от останалите изкуства - скулптура, изящни изкуства, музика. 

Смисълът и същността на архитектурата могат да бъдат определени като: моделиране на пространството, моделиране на местообитание, моделиране на функции и ефективност, моделиране на форми и естетически ефекти, моделиране на емоционално възприятие, моделиране на общественото мнение, моделиране на културни ценности… има много дефиниции. Вярваме, че всички дефиниции се преплитат и се свързват помежду си в единен модел.

Нашата философия е, че стойностната архитектура не може да се разглежда като „…архитектура днес“, защото тя, в някакъв смисъл, е непреходна. Затова приемаме нашата професия като призвание. 

 

- Според вас кризата около COVID-19 ще отрезви ли строителния сектор? Какво е бъдещето на офис сегмента?

- Ръстът на строителния сектор, като всеки бизнес, е функция на размера на инвестициите в бранша, както и на търсенето и предлагането на пазара. Във връзка с разразилата се грипна пандемия от COVID-19 не можем да не отчетем назрялата необходимост от предприемане на

специализирани мерки при проектиране на нови сгради,

както и при бъдещите реконструкции на съществуващите. Не можем да пренебрегнем факта, че някои от компаниите, принудени да работят временно от „home office”, изпитват сериозни затруднение в оперативната си работа. Мнението на повечето мениджъри, с които сме се консултирали, е, че подобен формат на работа може да бъде само временно решение и е необходимо да се търсят начини за промяна на работната среда по отношение на спазването дистанция, хигиената и осигуряването на здравна сигурност.

Много е вероятно пандемията да наложи траен отпечатък върху работните процеси, фирмената култура и не е изключено дори да доведе до промяна на нормативната база с оглед на създаване на напълно променено офисно пространство, работна среда и цялостно преосмисляне на сградната инфраструктура.

В световната архитектурна общност вече има проучвания и концепции за развитие в тази посока: разреждане на работните места, маркиране чрез визуални сигнали, интегрирани в подовата настилка, които да напомнят на хората да спазват необходимата дистанция, възможности за физическо разделяне на офиса на два независими екипа, ясно дефиниране и разделяне на потоците на движение, преосмисляне на системите за контрол на достъп, както и на ОВК инсталациите и т.н. Предстоят ни интересни, сложни времена и е трудно да се прогнозира… Времето ще покаже!

 

Арх. Радомир Серафимов е роден през 1973 г. в София в семейството на арх. Танко и Ваня Серафимови. Израствайки в архитектурните творчески среди на столицата, през 1997 г. завършва Университета за ​архитектура, ​строителство и геодезия, София. От години е управляващ партньор в „Ателие Серафимов Архитекти“ ООД.

Стремежът към качество при следване на високите международни стандарти превръща всеки негов проект в съзидателен, интелигентен и в същото време реален и запомнящ се резултат от усилието за подобряване на жизнената среда и развитието на българската архитектура.

С 25-годишна практика в архитектурното проектиране, арх. Серафимов сам и в колектив участва в 16 национални конкурса "Сграда на годината", като в резултат са му присъдени 15 първи награди. Сред отличените сгради са: болница „Токуда”, „Порше център“ и „Еъртрейд Център София”, Метростанции 22 и 23 на Метрополитен АД, завод МБТ на Столична община. През 2016 г. са наградени сградата на “Биовет”, Пещера и Бизнес комплекс „Офис Парк Пловдив“, а през 2018 г. - "Полиграфия Офис Център".

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

вдъхновяващо!

вдъхновяващо!

02.07.2020 | 22:28

Вдъхновена се чувствам след тази обмяна на мнения. А ти?

Отговори
1 0
вдъхновяващо за всеки АРХ, АРХка с техните АРХчета!

вдъхновяващо за всеки АРХ, АРХка с техните АРХчета!

02.07.2020 | 22:33

Всеки АРХ, АРХка с техните АРХченца се чувства вдъхновен, окрилен и силно ентусиазиран! Хвала!

Отговори
1 0
с изключение на ЛАНДШАФТните "архитекти"

с изключение на ЛАНДШАФТните "архитекти"

02.07.2020 | 22:38

Не сме окрилени в качеството ни на LANDSCAPErs! ЛандШафт-ните "архитекти", неправилно считани като лесоТЕХНИЦИ, Лесничеи или Горски настояваме за отделна Дирекция в Общинската ЗАПЛАТАджийница!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?