44

Арх. Радка Стефанова: Съвместяването на минало и настояще в Пловдив изисква сериозни умения в реставрацията

Деветото издание на специализирания курс по опазване на недвижимото културно наследство се провежда в Пловдив. Организират го Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Френският център за висши науки „Шайо”.

Продължителността е 4 семестъра, 700 учебни часа - два пъти месечно, през седмица, в четвъртък, петък и събота. Обучението е предназначено за архитекти. 

Школата на Шайо е основана през 1887 г. и задава европейските стандарти в сферата на проучването, документирането, опазването, реставрацията и съвременното осмисляне на недвижимото културно наследство. Над 110 архитекти са завършили програмата от началото <210> през 2000 година до сега. Голяма част от тях работят по обекти на недвижимото културно наследство, други се занимават с управлението на подобни обекти, а трети организират и пропагандират изучаването и опазването им. Курсът създава и възпитава уважение към наследството, учи как да се осъществи превенцията му, вписвайки се в съвременния живот.  

Ръководител на започващия курс в Пловдив е арх. Радка Стефанова. С нея разговаряме по темата за опазване на културното наследство на Пловдив.  

-  Арх. Стефанова, Пловдив е домакин на новия курс на НИНКН по опазване на наследството. Как стана така, че градът беше предпочетен пред София например?

- Пловдив е град с изключително културно-историческо наследство. Траки, елини, римляни, византийци, османци - всички те са оставили трайно следи върху територията на града.  Древният Филипопол е столица на провинция Тракия на Римската империя. Пловдив е град, в който античният център съвпада с центъра на съвременния град. А това е и богатство, но e и сериозно предизвикателство. Елементи от знакови сгради на римския град - Форума, древния театър, стадиона, останки от жилища и други, са открити и участват в живота и облика на града и днес. Правилният подход е да се гледа на археологията като богатство, което трябва да бъде използвано, показано, така да бъде решено, че новото и старото да съжителстват. Освен това Пловдив е единственият български град, който е Европейска столица на културата.

Тук не мога да не спомена желанието и съдействието от страна на ръководството на града за провеждане на курса именно тук. Промяната с местоположението започна през 2017 г. с осмото издание на курса, което се проведе под ръководството на арх. Петър Петров, сегашния директор на НИНКН.

- Каква е програмата ви тази година? Какви лекции ще бъдат включени в курса?

- Тематичната програма на курса включва лекции в няколко направления. Едното е архитектурно наследство на Балканите - характеристики и проблеми на опазването му. Ще имаме раздел "Праистория" и "Античност", където ще разгледаме тракийската култура и архитектура на римските провинции. Във фокуса на нашето обучение влизат още архитектура на Византия и архитектурата на Първата и Втората българска държава, също Османската империя, Възраждането и архитектурата на новото време.

Интересен акцент в курса е темата „Опазване на паметниците на културата и тяхната среда“. Този раздел включва законодателство и нормативна уредба и реставрационни методи. Лекциите, свързани с патология и консервация на строителните материали, ще се  водят предимно от френските преподаватели, както и деформации, разрушения и укрепване на конструкциите.

Вторият семестър завършва с едноседмично ателие, проектите от което се  предават в края на трети семестър. Курсът завършва с изготвяне и защита на дипломен проект.

- Вие самата сте специалист по консервация и реставрация на недвижими културни ценности. Разкажете ни с какво са по-различни българските сгради и какви са техните исторически особености?

- Много народи са минали през нашите земи и са оставили трайни следи. Намираме свидетелства за архитектурно-строителните умения през различни епохи. Някои от тези сгради са обявени за единични паметници на културата, други са от ансамблово значение. Има обекти, които са свързани със специфично териториално производство и бит. Тава е историческа и културна памет, която сме длъжни да съхраним и предадем на бъдните поколения.

 - Какви по-интересни преподаватели сте поканили този път? Кои световноизвестни имена в реставрацията ще дойдат в Пловдив?

- Много от преподавателите са изтъкнати специалисти в тази област от България и Франция, като техният брой е съответно 12 и 11.

С нетърпение очакваме лекциите на арх. Бенджамин Мутон, който водеше лекции през първите 3 издания на курса. Той е главен архитект на историческите паметници на Франция и едно от най-големите имена в областта на реставрацията. От българска страна сме поканили доц. арх. Малвина Русева - специалист по архитектура на траките, д-р арх. Кр. Вачева - специалист по римска архитектура, проф. арх. Николай Тулешков - с опит в областта на Възраждането, проф. Валентин Тодоров - технология на материалите, д-р Евелина Тодорова - НАИМ при БАН, проф. арх. Тодор Кръстев и др.  

- А как стопанисваме културно-историческото наследство на Пловдив? Според инвеститорите със своето бездействие и хаотични решения държавата отдавна е оставила Тютюневият град да се руши. Ще успее ли Пловдив да реши този сложен казус?

- Тази тема е сложна. Сегашната ситуация обаче е резултат от различни действия и бездействия и в никакъв случай въпросът не е едностранен. Обстоятелствата, довели до сегашната ситуация, са комплексни - решението също трябва да е комплексно.

Не мисля, че има готова формула за решаването на този сложен въпрос!

Но съм убедена, че колкото повече усилия вложим, за да запазим културно-историческото ни наследство, толкова по-стойностен и привлекателен ще е Пловдив. Съвместяването на минало и настояще в един град изисква сериозни умения, но води до богатство на възприятията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Арх

Арх

17.10.2022 | 22:54

Лицензи, курсове, идеи и концепции. А единствените оцелели стари сгради са преустроените, надстроени, пристроени и натаманени според желанията на собствениците. Автентичността изчезва, духът и той.

Отговори
1 0
Говорилня от Приказвачи и Разбиратели =ФАЙО

Говорилня от Приказвачи и Разбиратели =ФАЙО

14.10.2022 | 16:48

Световният център на ЮНЕСКО е в Рим =ICCROM= докато ФАЙО е местна, локална, махленска френска школа (с орташки сношения с Петър Петкановият) =частна фирма с търгашеска нагласа. ДЮЛГЕРИ ТРЯБВАТ НА СТАРИНИТЕ НЕ "ДОЦЕНТУРИ"“ "Лозето нече МОЛИТВА, какиното, МОТИКА сака!"

Отговори
4 0
Chaillot class of 93

Chaillot class of 93

22.10.2022 | 15:36

Ааа не си прав бай Петре. По скоро ICCROM е кратък курс от РабФак. Chaillot е сериозен двугодишен почти докторат във Франция. Това за което четем тук е Chaillot - lite или Decaf ама пак ще да е полезно за ограмотяване. Бенджамин Мутон е страшилище за всички участници. Той е повече инженер отколкото архитект но пък придава легитимност на мероприятието

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?