Арх. Петко Прокопиев: Новият ОУП е посоката за развитие на Асеновград за 25 години напред

Магистралата към Пловдив се превръща в ключов транспортен коридор в бъдеще. След 10 години около нея ще има смесена многофункционална зона, а под Балкана втора - жилищна

- Арх. Прокопиев, от няколко месеца сте главен архитект на Община Асеновград. Как се чувствате тук?

- Тази позиция е голямо предизвикателство за мен! Тук, в община Асеновград, съм от 1 септември 2020 г. Видях обява за конкурс и се явих. Вече повече от половин година съм ангажиран с познати за мен материя, задължения и отговорности. Добре съм запознат с дейностите на един главен архитект, тъй като 15 години бях на тази длъжност в пловдивския район „Тракия”. А сега Асеновград е предизвикателство за мен - нещо различно и ново. Така реших да вляза в тази непозната за мен територия. Първоначално малко се стреснах от самата община. Поне на пръв поглед беше така. Освен за архитектурата в града трябва да се грижа и за 28 села. Познавам Асеновград с природата, неговите китни параклиси и малки църкви. Учудих се, че тази компактна община се радва на такъв голям интерес от страна на инвеститорите. По-късно разбрах, че Асеновград е най-големият необластен град. Мислех, че тук е по-спокойно, отколкото в Пловдив. Всъщност под тепетата са големите инвестиции. А в Асеновград има изключително много, но разбира се, по-малки проекти. Прави ми впечатление, че два-три квартала в момента се заселват с големи темпове. Миграцията е предимно от Хасково, Кърджали и Смолян. Местят се цели фамилии и това се отразява на жилищното строителство. Но отделно от него си вървят и чисто стопански инициативи.

- Преди броени дни беше приет новият Общ устройствен план на града. Инициативата е започнала още в далечната 2011-а. Какви са приоритетите на плана?

- Приемането на Общия устройствен план (ОУП) е заложено сериозно в програмата на кмета на Асеновград - д-р Христо Грудев. Да, наистина разработването му е започнало в предишния мандат още през 2011 г. Тогава е внесен предварителен проект в общината, след което през 2012 г. процедурата е спряна по неясни причини. Когато управлението на Асеновград се смени през 2019 г., тя бе стартирана отново. С днешна дата вече приетият ОУП ясно регламентира параметрите и типа на застрояване. Създава правила и норми, с които бъдещите инвеститори следва да се съобразяват. ОУП предлага нагледно възможностите за развитие на Асеновград и прилежащите му землища в инвестиционен и строителен план за период от 25 години напред. Разбира се, най-важното нещо в този план е деликатният баланс на частен и обществен интерес, което е сериозно предизвикателство. Радвам се, че съм част от този процес, който няма да спре дотук. В момента подготвяме изготвяне на ОУП на цялата община. Все още има села без никакви планове, с околовръстни полигони от миналото, които са се развивали стихийно. Важно е всичко това да бъде въведено в рамка с правила и да се прекрати хаотичното строителство и презастрояването.

- Кои са най-важните решения в този стратегически документ?

- Основната му и най-важна цел е да регулира строителството на територията на община Асеновград. Освен това ОУП предоставя насоки и перспективи за зониране, т.е. строго определено ще бъде къде може да се строят жилища, да се обособяват индустриални зони за промишлени и стопански дейности, създаване на зелени пространства за отдих. Планът обхваща всички сфери на обществения живот. Прилагането му на практика ще бъде процес, в който ще се изготвят подробни устройствени планове (ПУП) за различни зони, като така ще се подсигурят по-добри условия на труд и по-подходящи места за отдих, спорт и туризъм в града. Що се отнася до новите правила в жилищното строителство, мога да обобщя, че в централната градска част ще преобладава ниското и средно високото жилищно застрояване. Това е характерно и допустимо за средно големите български градове, какъвто е Асеновград. Да не пропуснем и изключително важната връзка, а именно пътят Пловдив-Асеновград. Участъкът се превръща в ключов транспортен коридор в бъдеще. Смятам, че след не повече от 10 години около тази „малка магистрала“ своите дейности ще развиват предприятия, а в по-заден план - там, където са бившите пустеещи земи под Балкана, ще се появи жилищна зона. За никого не е тайна, че предприемачите вече гледат в тази посока, а и районът има голям потенциал за развитие. Ето защо ОУП е важен документ за всяка община. Неусетно ще се променят регулационните граници. Или иначе казано, с този план всяко нещо ще си бъде на мястото с необходимата устойчивост на развитие.

- Какви разрешителни за строеж разписвате напоследък?

- От началото на годината Община Асеновград е издала над 200 разрешения за строеж. Това е изключително натоварване и сериозна работа за администрацията, както и за мен като главен архитект. Повечето от исканията са за изграждане на жилищни и производствени сгради, както и на обекти за общественото обслужване. Селата също са обект на особен интерес. Там се купуват предимно къщи и имоти за жилищно строителство. Трябва да си призная, че има и неприятна част от задълженията на един главен архитект. Това е, когато трябва да се издаде отказ за одобряване на проект или за разрешение за строеж. Нека сме ясни обаче, че има правила и те са категорични. Законодателството трябва да се спазва от всеки участник в строителния процес. Съгласно законите отказът винаги се предоставя писмено, както и разрешението, разбира се. В отрицателната оценка се вписват най-подробно мотивите, за да не изглежда като каприз. В крайна сметка, който не е съгласен с издадения му отказ, винаги може да го обжалва в съда. Мога да кажа, че досега не е обжалван мой отказ като главен архитект, защото винаги се придържам към законоустановените норми. Уважавам истинските строители. Те са част от моята професия. Отношенията ми с предприемачите обаче са деликатни, разбираемо защо, но намираме общ език - поне на този етап. Защото съм убеден, че Асеновград трябва да остане такъв, какъвто го искат повечето жители.

- Какви по-интересни инвестиции очаквате?

- Работата ми е доста динамична и това определено я прави привлекателна. Интересните и нестандартни идеи за инвестиции стават все повече. Както споменахме, в обхвата на община Асеновград влизат 28 населени места. Например в махала „Кабата“ и в селата Мостово и Орешец, както и в други балкански села се одобряват проекти и строят къщи за туризъм. Там природата е приказна и запазена в натуралния си вид. Привлича със своята красота и чист въздух - например само преди дни подписах въвеждане в експлоатация на първи етап от грандиозен проект - конна база за професионален спорт. Територията, която обхваща реализирането на идеята, е огромна. Доколкото разбрах, ще се отглеждат елитни и скъпи породи коне. Ще бъде изграден комплекс от закрит манеж, конюшни, зони за рекреация и всички съпътстващи ги сгради и съоръжения. Предвидени са, разбира се, и открити площи. Интересното е, че в проекта са заложени зона за международни форуми и селище от каменни къщи - специфични като форма и конструкция, където ще отсядат спортистите. Това ще привлече още повече интереса на световни имена в конния спорт. Всички ще отсядат в района на Асеновград и така градът и общината ще се популяризират по целия свят. Този проект се реализира в триъгълника, известен със своята мистика - туристическия обект „Караджов камък“, скалното светилище „Беланташ“ и привличащата хиляди миряни годишно „Кръстова гора“. Ще издам в аванс, че зад инвестицията стои софийска компания, но по-интересното е, че проектът е без аналог на Балканите.

- Какво се случва още в спортен план - ще има ли Асеновград нов стадион?

- Въпрос на дни е да обявим втори архитектурен конкурс, този път за нов спортен комплекс, включващ стадион. Той ще бъде изграден изцяло по нормите за II категория на УЕФА. Към него ще има спортна зала с фитнес площадки. Заданието е готово, а теренът, който е планирано да заема, ще е около 40 декара. Стадионът ще е разположен в периферията на Асеновград по посока към село Боянци. Капацитетът на съоръжението ще е от 4000 до 6000 места. Това е сериозна инвестиция за всяка община и затова се надяваме да получим целева помощ от държавата, за да го построим. Важното е случая е, че Община Асеновград има готовност, тъй като всичко е предварително подготвено. Приоритет е здравето на подрастващите поколения, а без спорт и движение това няма как да се случи.

– Вижда се, че усилено работите по обновяването на централния площад. Завърши ли напълно ремонтът на Пешеходния мост на Асеновград?

- Да, така е, фирмата изпълнител работи по мащабния проект за цялостно реновиране на централния площад на Асеновград. Това, което виждам, тъй като строителните дейности се случват буквално поред очите ми, е перфектна организация и професионална отговорност. Смятам, че реализацията на проекта за ремонт на площада ще осигури европейска визия на Асеновград, но на първо място ще предложи на асеновградчани и гостите на града една по-добра и зелена среда за отдих. Относно ремонта на Пешеходния мост - да, той приключи миналия месец. Извършена е цялостна подмяна на настилката на мостовото съоръжение. Сменени са и решетките на отводнителните шахти в двата му края. Настилката е направена от павета с посипка, което създава релефна нехлъзгаема повърхност. По този начин се осигури не само по-добър външен вид на мостовото съоръжение, а и се постигна по-добра здравина на самата настилка. Ремонтиран вече и подстъпът от западната страна на моста. Пренаредена бе настилката в пространството между пешеходния светофар и мостовото съоръжение с цел да се осигури безпрепятствен достъп на хората. До този момент при валежи на мястото се образуваше огромна локва с вода, което допълнително затрудняваше преминаването на пешеходци. А рампата, която бе поставена, не предоставяше необходимото удобство на майки с детски колички и трудноподвижни лица, не отговаряше и напълно на съответните съвременни изисквания и стандарти.

Снимки: Иван Кирев

 

Петко Прокопиев е главен архитект на Община Асеновград. Той заема тази длъжност от 01.09.2021 г. след спечелен конкурс. Арх. Прокопиев е роден на 9 октомври 1959 г. в Монтана. Семеен, с две деца. Завършва средното си образование в Строителния техникум във Враца през 1978 г. После учи архитектура във ВИАС - София, където се дипломира през 1986 г.

Цели 15 години (1994-2007 г.) е главен архитект на един от най-големите райони на Пловдив - „Тракия“. От 2007 г. до заемане на поста в Община Асеновград е на частна практика в собствено архитектурно бюро. По негов проект се реконструира Цар-Симеоновата градина в Пловдив преди седем години. Автор е на Общия устройствен план на Перущица от 2014 г.

 

Проекти в развитие

В началото на април започна ремонтът на спортна зала за вдигане на тежести „Иван Веселинов“. Залата се състои от два етажа. Предстои подмяна на старата дограма с нова PVC. Ремонтите касаят също подовата настилка, вътрешните стени, фасадите на сградата и покрива. Проектът включва подмяна на осветлението, също поставянето на климатизатори. Ще бъдат монтирани нови тренировъчни подиуми.  Ще има и такъв за провеждане на официални състезания. Стойността на проекта е в размер на близо 190 000 лева, като финансирането е осигурено от Министерството на младежта и спорта (ММС).

Какви други проекти в областта на спорта предстоят?

"Новото е това, че вдигаме от нулата два нови физкултурни салона. Финансирането им ще стане от Министерството на младежта и спорта. Единият проект е в Тополово - село, наброяващо близо 3-4 хил. души. Вторият физкултурен салон е към училище „Петко Каравелов” в Асеновград.

Най-големите ни очаквания обаче са насочени към новата детска градина.

Обявихме архитектурен конкурс за изготвяне на проект в общински терен с голяма денивелация. Вероятно заради това интересът беше голям. Постъпиха много проекти и всички бяха разгледани до най-малката подробност. Комисия извърши класиране, вече приключи процедурата по оценяването. Има класиране и  потенциален победител. Това е проект с добри функционални връзки и интересна визия. Децата ще видят нещо познато - така, както рисуват техните къщички. В детската градина ще могат да се отглеждат 150 деца в шест групи. Предвидено е изграждане на басейн и прилежащи зони за занимания и отдих на открито според изискванията и стандартите. Радостен съм, че имаме осигурено държавно финансиране в размер на 3 000 000 лв.", допълни арх. Прокопиев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?