Следвайте ни

Арх. Чавдар Тенев: Да върнем строителната полиция

viber icon

Преди години, когато все още действаше предишният закон - Законът за териториално и селищно устройство, общините бяха натоварени с контрола в строителството.

Те не само одобряваха проектите, но и ги контролираха в хода на строителството. Когато имаше несъответствие, кметът на общината издаваше заповеди за събаряне и следеше за изпълнението им, обясни арх. Чавдар Тенев. Само че по това време незаконното строителство беше слабо, контролът - строг и никой не смееше да нарушава правилата.

Десетина години след 90-те този проблем назря сериозно, припомня архитектът. Тогава, при частната инициатива, незаконното строителство се активира.

Старият закон е отменен

и на негово място се появи Законът за устройство на територията (ЗУТ). С новия закон се създаде и ДНСК (Дирекция по национален и строителен контрол) - един много добър модел, аналогичен на т.нар. "строителна полиция" в развитите европейски държави. В страни като Германия, Италия има специална държавна структура, която се занимава изцяло и само с контрола на строителството, обясни спецът. Двете задължения са дефинирани ясно -

общината следи инвестиционния процес в самото му начало.

Тя одобрява проектите, издава разрешение за строеж, като преди това е направила застроителните планове, т.е. урбанистичната част. Като започне строежът обаче, строителната полиция поема контрола - тя следи дали се влагат качествени материали, спазват ли се проектите. И ако има нарушение, същата полиция събаря обекта. Но за целта е упълномощена да издава заповеди за премахване на незаконни постройки, а служителите <210> разполагат с охрана, по закон. Те имат специален статут, осигурен бюджет и механизация за събарянето на незаконния строеж. У нас такова намерение само беше загатнато в първите текстове на ЗУТ, то обаче така и не се реализира. Към настоящия момент ДНСК и общините нямат нужния капацитет и съответните репресивни инструменти, за да се противопоставят ефективно на незаконното строителство.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?