46

Арх. Боряна Христова: Приветствам стандарта "пасивна къща"

Един от потоците, на които съм привърженик, е стандартът „пасивна къща“, казва арх. Боряна Христова. Преди около 10 години тя се сертифицира за PassivHaus дизайнер и успешно работи в тази област.

„Все повече клиенти се интересуват как могат да направят сградата максимално енергийно ефективна, дори независима от всякакъв вид външно захранване. Вярвам, че архитектурата е пряко отражение на човека, който я създава и обитава“, твърди дамата. Според нея днес се налага по-изчистеният минималистичен стил в архитектурата. Този, който се доближава до немския и скандинавския дизайн. Във фасадата се прилагат материали, които доскоро са били голяма рядкост на нашите ширини: клинкер, видим бетон, шистови плочи.

В офисните сгради се търсят варианти за все по-трансперантна визия. Качеството на обитаване се запазва чрез модерните иновативни технологии. Създават се детайли за дишащи стъклени фасади, които позволяват да имаме максимално количество светлина дълбоко в помещенията, твърди арх. Боряна Христова. 

Как ще строим в бъдещето? Още по темата четете на страниците на вестник "Марица".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?