49
Следвайте ни

Арх. Атанас Енев: Търсим екологична алтернатива за топлоизолациите

С гъбения материал това е напълно възможно, дори да го изхвърлите в градината, бързо ще се превърне в храна за растенията

viber icon

Мисията ни е да направим иновацията достъпна чрез дизайн сега, не след 50 или 100 години. 

Днес дизайнът може да реши всеки проблем и да сведе до минимум отрицателните въздействия върху околната среда.

Дизайн фазата е отговорна за 80% от въздействието на един продукт върху околната среда. Ето защо тя е ключова и определяща за въвеждане на стабилна кръгова икономика.   

 

- Арх. Енев, как стигнахте до идеята за гъбената технология?  

- Големият проблем е, че въпреки наличието на много устойчиви материали те или не могат да бъдат масово произведени, за да отговорят на търсенето на пазара, или са твърде скъпи. От гледна точка на дизайна, комбинирайки правилните технологии, например гъби с хартия, можете да получите нещо, което е икономически жизнеспособно, иновативно и с по-нисък въглероден отпечатък от всичко друго.

Ще дам един  пример: гъбените материали са много добри за България, защото системата за рециклиране у нас все още се развива. Така че, ако имате нещо, което е компостируемо в градината, което можете да изхвърлите и да знаете, че бързо ще се превърне в хранителни вещества, то работи като магия. Днес наш основен партньор са най-опитните производители на продукти и опаковки от гъбен мицел в Европа. Работим заедно, за да дадем достъп на повече компании до тази технология и продукти. Освен това в България работим със страхотни партньори в сферата на адитивно производство и 3D сканиране, производство на изделия от хартия и картон, както и продукти от дърво.

Мисията ни е да направим иновацията достъпна чрез дизайн сега, в този момент. А не след 50 или 100 години.

- Как работи тя и по какъв начин е приложима в строителството? Какви продукти се произвеждат на тази база?

- В момента работим върху няколко проекта в различни индустрии. Крайната цел е строителството - най-вече топлоизолационни панели и системи.

Да, принципите на кръговия дизайн днес са напълно приложими в строителството. Идеята ни е да заменим всички EPS-и и XPS-и с по-добра екологична алтернатива. С гъбения материал това е напълно възможно и от него може да се направи чудесна изолация с почти същите топлоизолационни свойства като EPS.

В момента обаче фокусът ни е върху опаковките заради обема, който изисква от нас строителният сектор. Също в дизайна, където сме се фокусирали върху декоративните интериорни пана, също екстериорни елементи/пана за временни сгради. Работим и в областта на интериора, където правим лампи, маси и други елементи.

- Миналата година екипът ви завърши два проекта с R&D департамента на "Мерцедес Бенц", Германия. Резултатът е, че днес два от заводите им ползват части с екодизайн, произведени в България, които намаляват 4 пъти въглеродните емисии. Разкажете ни за този ваш пробив?

- С проекта ни с "Мерцедес" създадохме част, която се ползва при сглобяване на модели на автопроизводителя. Всеки модел има уникална геометрия и съответно има нужда от нова различна част. Това значи, че всеки път, когато "Мерцедес" създава нов модел, изхвърлят старите и минават през процес по проектиране и производство, за да се снабдят с нови части. Следователно се създават много части, много отпадък и се хабят ценни ресурси. Благодарение на просто дизайн решение заедно с екипа на "Мерцедес" успяхме да създадем част за асемблиране, която може да се ползва успешно върху 6 различни автомобила. Така те спестяват ресурси, защото минават през процеса на производство и дизайн само веднъж. 

Нашата част е произведена от по-скъп и по-екологичен материал от конвенционална пластмаса и е 3D принтирана. Въпреки това компанията спестява ресурси и драстично намалява въглеродни емисии.  Ето как дизайнът може да реши всеки проблем и да сведе до минимум отрицателните въздействия върху околната среда.

- Все повече ще се говори за климатичната криза в света. Каква е ролята на дизайна в намирането на добри екорешения?

- Дизайн фазата е отговорна за 80% от въздействието на един продукт върху околната среда. Ето защо тя е ключова и определяща за въвеждане на стабилна кръгова икономика. Когато се създава дизайн​ът ​- в този етап ​- се  взимат решения, които предопределят ефекта на продукта или услугата върху околната среда. Колкото повече правилни решения успее да въведе дизайнерът, толкова по-екологично чист и устойчив е продуктът. Точно тук се намира голямото предизвикателство днес.

Така че, дизайнери - създавайте! 

Днес на пазара основно се търси скорост на изпълнение и икономическа ефективност. И резултатът е, че масово се налагат масови и бездушни решения.

Рядко установени дизайн бизнеси могат да си позволят да отделят времето и ресурсите и да отворят нова посока на работа. 

Добрата новина е, че в момента много стартиращи и млади дизайнери навлизат на пазара. Те са мотивирани, креативни и гъвкави и най-вече любопитни. Без значение дали решават да започнат на свободна практика, или да работят в установен бизнес, те решават част от уравнението.

 

Атанас Енев е архитект по професия, но решава да тръгне по пътя на устойчивия дизайн и екоиновациите. Интересите му са насочени към иновационни разработки, които функционират, използвайки отпадъчни продукти или такива, които са на ниска цена, но могат да произвеждат продукти с висока добавена стойност.

Така създава Biomyc, компания за екодизайн, която е специализирана в иновативните материали и устойчивия дизайн на продукти. Основният опит на компанията е в дизайна за продукти и опаковки от гъбен мицел и екоматериали. Чрез комбинирането им Biomyc предлага устойчиви технологии и материали на пазара днес, а не след 50 до 100 години. 

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?