1939

Анна Димитрова: Авантюристичният пазар приключи, купувачите ще са с доминиращо мнение

- Г-жо Димитрова, в самото начало на 2023 година - какви се очертават да бъдат тенденциите на пазара на имоти?

- Очакванията ни са за продължаване на тенденцията от последните месеци на отминалата вече година на забавяне на темповете и затвърждаване на един балансиран пазар на недвижими имоти. Прогнозата не е изненада. Този процес започна преди половин година и се наблюдава устойчивост при промените, които ще са по-видими след втората половина на 2023 година, а именно:

- По-дълъг срок при затваряне на сделките и съответно по-малък брой.

Лимитиране на участниците на пазара - основни ще останат купувачи на имот за лично ползване, със стабилни трудови доходи, и с по-малък дял - купувачи с инвестиционна цел с ограничен бюджет. Мисля, че инвестицията в недвижим имот е най-малко рисков инструмент за трансформиране на „спящи“ спестявания в актив, която при ефективно управление носи удовлетворяваща доходност.

- Все по-осезаемо се наблюдава обръщане на тренда на пазара - в търсене-предлагане купувачът ще бъде доминиращ.

- Очакваме да има  леки корекции на офертни цени, което също няма да е изненада, защото се случва в процеса на преговори при намиране на приемливо решение и за двете страни.   

- Кои фактори ще регулират имотния пазар тази година?

- С оптимизъм бих искала да отбележа, че не се наблюдават фактори, които да водят до драстични промени и сътресения на имотния пазар. Очакванията са за един спокоен пазар. Интензивното му насищане с готови проекти е предпоставка за равновесие на ценовите нива, без големи отклонения от сегашните.

Инфлацията влияе двуполюсно на пазара. От една страна тя продължава да провокира хора да търсят решение за съхранение на спестяванията си чрез покупка на недвижим имот. А в другия полюс повиши разходите за бита на домакинствата, което повлия на решението на немалка част от купувачите да се оттеглят от пазара на имоти.  

Ипотечните кредити са с дълъг хоризонт и тенденцията за увеличаване на лихвените нива, промяна в условия за кредитиране накараха купувачите да преразгледат намеренията си. Икономическата и политическа нестабилност и несигурност в страната ще промени пазара за един по-дълъг период и ще провокира към предпазливост в действията на всички участници на пазара на недвижими имоти.

- Жилищата ли ще останат водещи на имотния пазар и т.г. или очаквате някой друг сегмент да вземе превес?

- Движението на хора и капитали към Пловдив създават благоприятна среда за инвестиции. Силно изразената миграция от места с липса на поминък е ключов фактор за развитие на жилищния сегмент. Така че тенденцията да се строят жилища е трайна и водеща, и се реализира основно в периферията на града.

Еднофамилни къщи, които се изграждат в селата в Родопската яка, остават сред най-предпочитаната възможност за бягство от Пловдив. Пандемията подхрани желанието на хората да се преместят в райони с по-ниска плътност на застрояване, с възможност за повече пространство и зелени площи. Очакваме в тези зони да наблюдаваме ново развитие, породено от демографските данни и промяната в модела на живот.

- Каква е равносметката ви за 2022-ра, добра ли беше годината за строители и брокери?

- 2022 година я стартирахме с оптимизъм и с ясното разбиране за достигане на плато и успокояване както на цените, така и на сделките с недвижими имоти. Наличието на толкова активно строителство е предпоставка пазарът на имоти да застане в равновесно положение, особено след няколкото много силни години. Нестабилност и промяна се усети веднага след началото на военните действия в Украйна. Това е различен процес от нормалната икономическа логика за плавно преминаване към един спокоен пазар. Войната размести пластовете, част от основните движещи субекти в имотния пазар се оттеглиха. Инвеститорите спряха да продават или повишиха цените поради спиране или поскъпване на доставки на суровини, на материали, на електроенергия, газ и т.н. Тенденцията при предлагане и търсене върви в посока на равнопоставеност. Възможността за избор на имот при по-добри условия провокира купувачите по-дълго да обмислят покупката и по-бавно да вземат решение. С удовлетворение отчитаме задоволително и платежоспособно търсене на имоти, както за жилищни нужди, така и със стопанско предназначение. Оптимизъм имаше и в края на годината, защото ние сме подготвени за предизвикателствата на пазара на недвижими имоти през 2023 г.

- Експерти посочват, че България изпреварва редица страни по поскъпване на имотите - нормално ли е това? Жилищата ни са все по-скъпи, дори от тези в съседна Турция - как ще коментирате този факт?

- Лично аз, не споделям подобно мнение. В България цените на имотите са едни от най-ниските, сравнени с Европа. Малко информация от източник, на когото може да се има доверие: средните цени са по-високи от тези в София в градове като Белград - средна стойност 2172 евро/кв.м; Букурещ - 1573 евро/кв. м; Будапеща - 2566 евро/кв. м; Любляна - 3393 евро/ кв. м; Братислава - 3490 евро/кв. м; Варшава - 2406 евро/кв. м; Рига - 1903 евро/кв. м; Загреб -  1950 евро/кв. м; Прага - 4353 евро/кв. м; Брюксел - 3869 евро/кв. м; Мадрид - 5073 евро/кв. м, и други. Нямам данни за средни цени на имотите в някои от по-големите градове в Турция, но имотните сайтове показват ценови нива доста над нивата в България. Според мен се спекулира по темата.

- Наскоро съобщихме за жилища в центъра на Пловдив, които поставят абсолютен рекорд с космическите 4800 евро/ кв. м. Според Вас до къде могат да стигнат „истериите“ на пазара?

- Авантюристичният пазар приключи, бих казала. Отрезвяване има и то се усеща от всички. Купувачите много ясно показаха, че могат да влияят на тези процеси. Продавачите, за да бъдат адекватни в новата икономическата среда, ще променят поведението си в зависимост от приоритетите им. Всички участници на пазара на недвижими имоти ще имаме възможност да посрещнем едно ново предизвикателство. Такива периоди са полезни за хигиенизиране на пазара. Нека да не забравяме, че „Възможностите не се случват. Ние ги създаваме“.

Визитка:

Анна Димитрова ръководи една от водещите агенции за имоти в Пловдив - „Омега-А”.

Два мандата е председател на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ) - Пловдив. Три мандата е член на УС на НСНИ. Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ) обединява брокери и агенти за недвижими имоти, които искат да упражняват по легален и професионален начин своята професия. НСНИ представлява техните интереси пред обществото, институциите, потребителите и бранша.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Потребител

Потребител

12.01.2023 | 14:49

Ама защо давате примери с тези страни, като средната работна заплата в Бг е най-ниска.. Направете сравнение колко е средната в Брюксел и тогава говорете... В Бг винаги даваме примери за всичко по целия свят, но реалността тук е друга

Отговори
3 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?