Следвайте ни

Анемията не се лекува с диета

Ако човек е здрав, постите не могат да му навредят, казва проф. д-р Жанет Грудева

viber icon
Добринка ДИМОВА

Може ли великденският пост да отключи анемия? Ако човек е здрав, няколко седмици вегетариански начин на хранене не могат да навредят, категорична е проф. д-р Жанет Грудева, зам.-директор по диагностично-лечебната дейност на УМБАЛ „Свети Георги” и ръководител на Клиниката по медицинска онкология. „Ако човек е убеден, че иска да спази поста и няма придружаващи тежки заболявания, изискващи прием на различни медикаменти, не съществува риск от анемия. Но всеки трябва да направи оценката си индивидуално, познавайки здравословното си състояние”, посочва специалистът по вътрешни болести, клинична хематология и медицинска онкология.

Проф. Грудева обяснява, че анемичният синдром включва няколко задължителни симптома, които обаче са неспецифични. По тази причина, човек може да си обясни по-лесната уморяемост, липсата на апетит, сърцебиенето и сънливостта с пролетна умора или служебна свръх ангажираност. И да не обърне внимание на анемията.

„Тежестта на всички тези симптоми зависят от тежестта на анемията и колко бързо настъпва тя. Ако анемията настъпва бавно във времето, симптомите се появяват плавно и човек не усеща промяната. Той се адаптира. Обикновено по този начин се развиват „доброкачествените” анемии, свързани с недоимъчно състояние - железен дефицит, дефицит на витамин B12, т.е. когато зад анемията не стои по-сериозно заболяване”, казва проф. Грудева.

Когато обаче анемията е симптом на по-сериозно, често и злокачествено заболяване, тогава има и конкретна органна симптоматика. Например може да има коремна болка или дискомфорт, ако анемията е израз на рак на дебелото черво. Специалистът уточнява, че повечето злокачествени заболявания развиват анемия в по-напреднал стадий. Когато обаче става дума за рак на дебелото черво (втората по честота локализация на съвременния свят) или рак на стомаха, нерядко дебютен симптом може да бъде желязодефицитната анемия.

„Все пак, за да се предотврати желязодефицитна анемия, е добре по време на постите да включим в менюто си повече зелени растения (спанак, лапад), варива. Ако искаме да превантираме дефицит на B 12, в храна ни трябва да има ферментационни продукти (например туршия)”, съветва проф. д-р Жанет Грудева.

Настъпило вече анемично състояние с отклонение в показателите на хемоглобина обаче не може да бъде излекувано само с правилен хранителен режим. В началото е необходима медикаментозна намеса, препоръчана от личния лекар или хематолог. След като се коригира анемията, човек може да поддържа нормалните стойности на хемоглобина със спазването на определен насочен хранителен режим.

Хранителните добавки, съдържащи желязо, които се предлагат свободно в аптеките, също не могат да бъдат използвани за лечение на настъпила вече анемия. Биха могли обаче да се приемат като добавка в пролетния период или за поддържане на състояния след анемия, но едва след като сме коригирали хемоглобина с помощта на медикаменти.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?