4232

Анализ за 2023-та: Сделки за почти 221 млн. евро, най-силно е търсенето на офиси

Сделките с офисни площи (42%) изпреварват значително тези с индустриални и жилищни площи, които съответно са 5% и 1% от обема за годината. Това сочи анализ на Colliers, в който се посочва че през 2023 г. реализираният обем на сделките за инвестиционни имоти у нас е 221 млн. евро, което отбелязва спад спрямо 2022 г., когато е 294 млн. евро. Въпреки че тези цифри показват понижаваща тенденция, над 60% от обема на сделките се реализира през втората половина на годината, като трансакциите със спекулативни имоти и с активи, генериращи доход, са почти изравнени.

Разпределението на инвестициите през 2023 г. по сектори е както следва: 42% са офисни площи, следвани от хотели (17%), търговски площи (13%), земя за строителство (13%), сгради със смесено предназначение (12%). Местните инвеститори продължават да са трайно активни на българския пазар през последните години, а през изминалата допринасят за 87% от общия обем, което представлява петгодишен рекорд. През 2023 г. инвестиционният обем от спекулативни имоти и този от сделки с активи, генериращи доход, е почти изравнен. Нивата на възвръщаемост на офисни и търговски площи запазват стойностите си от предходната година, а именно 7.75%. Търсенето на индустриални и логистични площи от страна на инвеститорите продължава. Собствениците, от друга страна, не са мотивирани да продават поради високата себестойност за строеж. В резултат на това нивото на възвръщаемост за този сегмент остава 7.50%.  

Според експертите на Colliers банките остават свръхликвидни с налични средства за кредитиране. Очакванията са лихвите да продължат да се движат на две скорости, а именно: ниски - за покупка на жилище, и по-високи - за финансиране на бизнес имоти. Прогнозите за глобална рецесия през 2024 г. намаляват, но това остава основна опасност за местната икономика (главно като външен „внесен шок“), въпреки че икономиката в България не показва признаци на забавяне. Очаква се инвеститорите да запазят интереса си към качествени имоти, дори и при евентуален спад на икономическата активност, поради разумните наеми в повечето сегменти. Предвижда се засилен интерес към репозиционирането на остарели активи с оглед повишените изисквания на ползвателите към качеството на сградите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?