Amazon и Alibaba търсят терени у нас

Търсените терени са между 5000 и 20 000 кв. м.

Чужди компании за онлайн търговия, от типа на Amazon и Alibaba, търсят терени между 5000 и 20 000 кв. м. Това съобщи Симеон Митев, управител на платформата Бгсклад, по време на годишната конференция "Индустриално строителство и инвестиции 2018". Като се има в предвид силното търсене на логистични площи, той призова предприeмачите да строят още нови обекти.

"В България има недостиг на модерни складови площи от клас А. Най-активните компании по отношение на търсенето са от сектор "Търговия" - те формират 27% от общия дял. Следват фирмите от "Транспорт и логистика" (17%), "Електроника" (15%) и "Строителство" (13%)", каза още Симеон Митев на конференцията.

Профилът на най-активните дружества е отражение на състоянието на българската икономика, в която се наблюдава ръст на потреблението, раздвижване в сградното строителство и бум на електронната търговия. Митев обяви, че има много запитвания и от чуждестранни компании за онлайн търговия от типа на Amazon и Alibaba, които търсят между 5000 и 20 000 кв. м.

Предвид силното търсене на логистични площи, Митев призова предприeмачите да изграждат още нови обекти.

Според годишния анализ на платформата Бгсклад през 2017 г. половината сделки за индустриални площи са сключени в София, 25% в Пловдив и 25% в останалата част от страната. В момента наемните цени на индустриалните площи в Пловдив са около 3-3.5 евро/ кв.м.

Цената за покупка на терени се движи между 25-100 евро/ кв.м. На тезгяха излизат много актуални оферти - готов склад от 2200 кв. м в район “Тракия”, например се предлага за 7700 евро, т.е. по 3.50 €/ кв.м.

Китайски инвестиции

В края на 2017-а Alibaba обяви плановете си за изграждане на глобална логистична мрежа, в която компанията ще вложи 100 млрд. юана (15.2 млрд. долара) пpeз cлeдвaщитe 5 гoдини. От китайският гигант отдавна афишират намеренията си да създадат свой логистичен център у нас, който да обслужва поръчките им в цяла Европа. Една от възможните му локации е около Пловдив, твърдят запознати. От индустриалните зони обаче все още не могат да потвърдят информация за наличието на реална сделка. /Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?